2008. február 11.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Woodstock Tribute Fesztivál - Morrison, Joplin, Hendrix és a többiek

Az 1969-es, mára már legendává vált Woodstock Music and Art Festival emléke, szellemisége előtt tiszteleg a hazai tribute-zenekarok legjava, talán épp egy újabb "esős napon", február 16-án, a Petőfi Csarnokban.

San Francisco városából indult útjára a 60-as évek elején egy tabuktól és kényszerektől mentes életformát igenlő mozgalom, mely szexuális szabadságot, és békés egymás mellett élést hirdetett az embereknek. Ennek a vallási-kulturális csoportosulásnak tagjai voltak a hippik. Hippinek lenni kiváltságnak számított azokban az időkben. (Maga a szó is a 30-as 40-es években divatos "hep" szóból lett eredeztetve, ami akkoriban a "menő" és a "swinger" kifejezések korabeli megfelelője volt.) A hippi elnevezést 1964. április 22-én használták első alkalommal - az WNBC TV Channel 4-en, New York Cityben, a New York World Fair megnyitásánál - pár háború ellen ülősztrájkba kezdett egyetemistára. A szexualitást és a droghasználatot is meglehetősen szabadon kezelő mozgalom hamar követőkre talált, első képviselői rövid időn belül divatot teremtettek virágos, színes bő ruháikkal, szandáljaikkal és kitűzőikkel.

A 60-as, 70-es évek zenéje nem tűnt el (nem tűnhet el) nyomtalanul. Azon idők szubkultúrájának ideológiája, életfilozófiája ma is elevenen él a "régi motorosokban", s emellett mind újabb és újabb generációkat érint meg a kor s a mozgalom eszmevilága a maga utánozhatatlan béke- és szabadságszeretetével.
Lassan negyven éve, hogy a New York állambeli Bethel-ben (az eredetileg kiválaszott helyszín, Woodstock, melyről a fesztivál a nevét kapta, valójában 69 km-re fekszik a kisvárostól) összegyűltek a világ hippijei, "Make Peace not War" (Szeretkezz, ne háborúzz - a vietnámi háború elleni tiltakozásképp) felvarróikkal és jelvényeikkel, és megrendezésre került a történelem máig leghíresebb zenei rendezvénye, a Woodstock Fesztivál. Olyan neves zenekarok léptek akkor színpadra, mint a Grateful Dead, Canned Heat, a Who, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Joan Baez, Santana, a Rolling Stones, vagy Jimi Hendrix. A három napos eseményre majd félmillióan váltották meg a jegyet - a nagy tömeg és az eső ellenére azonban szinte semmi nem zavarta meg a résztvevők békés kikapcsolódását.
Woodstock neve azóta fogalommá vált: mára a szabadság és a mindent megváltoztatni képes szeretet jelképévé nőtte ki magát.

A hazai folk-, soul-, blues-, illetve rock zene képviselői idén februárra időzítették tribute fesztiváljukat, melyen a 60-as, 70-es évek legendáira épülő session- és emlékzenekarok legjava képviselteti magát, igazi woodstock-i hangulattal árasztva el a Petőfi Csarnok arénáját.
Aki kedveli a fent említett előadók, zenekarok muzsikáját, annak mindenképp ott a helye február 16-án a PeCsá-ban, ahol is a Led Zeppelin, a Doors, a Rolling Stones, és sok más, ma már legendává vált zenekar eklektikus muzsikája repíti vissza egy estére a közönséget a woodstock-i időkbe.

*

Woodstock Tribute Fesztivál

Fellépők:
Zepsessions
Claptoons
Janis Joplin Emlékzenekar
Balogh Misi Jimi Hendrix Tribute
Joe Cocker Coverband
Doors Emlékzenekar
Stoned
Santana Coverband

Helyszín: Petőfi Csarnok
Ideje: 2008. február 16. (szombat)
Kapunyitás: 17:30

Jegyár: 2300 HUF (elővételben 1900 HUF)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei