2008. február 12.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Eleink zenéje - Istvánfi Balázs: Duda idő nélkül

A duda egy nagyon ősi hangszer, a korabeli ábrázolások arról tanúskodnak, hogy már a sumérok is dudáltak. De nemcsak ők muzsikáltak vele, hiszen tudvalevő, hogy a duda a magyar népzene egyik kulcsa is. Olyan különleges hangszerről van szó, amelyik egymagában képes dallam, ritmus és basszus szólam megszólaltatására - vagyis egy teljes zenekart képes "helyettesíteni".

Hajdan a betyárok-portyázta Alföldön olyan kisméretű csárdák voltak, amelyekben jó, ha egy tucat vendég elfért. Az ilyen hangulat-karbantartó intézményekben elég volt egyetlen dudás is, vélhetően erre utal a "Két dudás egy csárdában nem fér meg" mondásunk is.
A ma embere egyre nagyobb fogékonyságot mutat az ősi magyar dolgok iránt, ezért a korábban kiveszőnek látszó hangszer mára sok kitűnő fiatal muzsikus kezében biztosította helyét nemcsak a táncházak, hanem a koncerttermek közönsége számára is. Közöttük köszönthetjük Istvánfi Balázst, aki mára a hazai dudás társadalom meghatározó figurája, akinek "Duda idő nélkül" címet viselő albuma a tavalyi évben jelent meg a Fonó Budai Zeneház gondozásában.
A legtöbb ember előtt ismert tény, hogy a régi építésű templomok milyen jó akusztikával rendelkeznek, ezért jelen lemez felvételei egy törökbálinti templomban készültek. A repertoár 11 felvételből áll, valamennyi saját szerzemény, még ha némelyek népzenei alapra is épültek. Annak ellenére, hogy a számok többsége Istvánfi duda-szóló, van alkalmunk megcsodálni, milyen jól megfér a duda más hangszerekkel is. Hallhatunk duda-bőgő ("Duda-blues") és duda-cselló ("Laki Kis Zsolt") duót is.
Istvánfi zenéje akarva-akaratlanul az 1800-as évekig repít vissza bennünket a múltba. Ha a fantáziánkat hagyjuk szabadon szárnyalni, akkor már ott is találjuk magunkat egy alföldi csárdában, ahol az emberek, a sokadik kancsó bornak köszönhetően, emelkedett hangulatban a nemrég véget ért havi vásárról beszélgetnek. Egymást túllicitálva igyekeznek bizonyítani, hogy ők bizony jobb üzletet csináltak bárkinél, majd amikor a hangulat a tetőfokára hág, akkor következik az ének és a tánc. Ez utóbbi produkcióban már főszerepet kap - az eddig a háttérben játszó - dudás is. A hangulat fergeteges, a hatalmas energia majd szétveti a csárda falait.
A lemezt hallgatva, számról-számra aztán egyre erőteljesebb lesz a jelenlétérzetünk. Körülbelül az album közepe táján érezzük azt, hogy az itt és az ott fogalma összemosódik bennünk. A lemez végén pedig átvillan az agyunkon, hogy mindjárt nyílik az ajtó, és betoppan a híres betyár, Rózsa Sándor.

Közreműködnek: Istvánfi Balázs / duda, Havasréti Pál / cselló, bőgő, ütőgardon, dob és Jakabffy Balázs / darbuka, dob.

*

ISTVÁNFI BALÁZS: DUDA IDŐ NÉLKÜL
Hossz: 42:48
Megjelenés éve: 2007.
Megvásárolható: Fonó Budai Zeneház (www.fono.hu)
Ár: 3.500,- HUF
Kiadó: Fonó Budai Zeneház

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei