2008. február 15.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kultiplex: Dózerfesztivál - Fűrész Oszkár, Tudósok és Kanada Káosz

Február 28-án végleg bezár az underground zenei és filmes élet kedvelt szórakozóhelye, a programszervezők az utolsó hónapban ingyenes programokkal búcsúznak a Kultiplex-től. A rendezvénysorozat követői február 13-án a Fűrész Oszkár és a Tudósok zenekar fellépésén vehettek részt, majd a koncert után DJ Kanada Káosz adta a talpalávalót a fáradhatatlan közönségnek.

A Kultiplex megszüntetésével a volt tulajdonos (Budapest Film) és a kerületi önkormányzat is jól járt. A hírek szerint az épületet lebontják, helyén parkot létesítenek, a szomszéd telken pedig szálloda épül. (A döntésben persze az is szerepet játszhatott, hogy a környék lakói rendszeresen panaszt tettek a zaj és a bulik után maradt szemét miatt.)
A civilek számára azonban elfogadhatatlan, hogy egy népszerű közösségi helyet ilyen egyszerűen bezárnak, hiszen a Kultiplex az alternatív kulturális élet egyik fontos találkozási pontja volt: otthont adott drum'n'bass, breakbeat, minimál techno, reggae, rock-metal, hiphop és egyéb műfajú koncerteknek, dj-esteknek, valamint artmozi is működött itt hosszú évek óta, mindezek mellett a Tilos Rádió szerkesztőségének is a művelődési ház szolgáltatott helyet. Ráadásul az épület a 30-as években, Bauhaus stílusban épült, így műemlékké nyilvánításával meg lehetett volna menteni, ezt azonban védelmezőinek nem sikerült elérniük. Végső eszközként a Kultiplex pártolói - többek között a hely állandó vendége, Bakács Tibor Settenkedő - februártól beköltöztek és elfoglalták a művelődési házat, így akarván megakadályozni annak lebontását.

A Dózerfesztivál névre keresztelt záró rendezvénysorozaton eddig minden este telt házzal mentek a bulik, és ez február 13-án sem alakult másképp.

A zenei programot a még alternatív körökben is alig ismert Fűrész Oszkár együttes indította. A zenekar állítólag 1997-ben alakult egy osztrák Shell-kút WC-jében, de tagjai sajnos csak háromévente tudnak összeállni.
Saját bevallásuk szerint környezetvédelmi rockot játszanak, ám a zöldszemlélet sem szövegükben, sem zenéjükben nem volt igazán tetten érhető, stílusuk viszont valóban közel állt a zúzós rockhoz - vagy ahogy ők mondták, dózer-rockhoz. Mindez még nem volt elég ahhoz, hogy a közönséget intenzív táncra bírják, ezért énekesük ajándékokkal - negró, Kibédi Ervin-kazetta, autóskártya - motiválta a hallgatóságot. Szövegeik alapján bebizonyosodott, hogy bölcs döntés volt a Tudósok előzenekaraként szerepeltetni a csapatot. Kiemelkedett az "Ady Endre borotválta…" kezdetű, nagy irodalmi alakjaink szőrtelenítési szokásait megörökítő daluk, valamint a Kultiplex sötét jövőjével összecsengő "Utoljára minek is élnél, úgyis nyakadon a végbél..." refrénű szám.

Épphogy kifújták magukat, és kezdtek bele következő korsó sörükbe a Kulti-látogatók, máris indított a Tudósok. A Közép-Európa legjobb dada-diszkójaként aposztrofált zenekar a ’80-as évek második felében alakult Újvidéken, drMáriás vezetésével. Az alapítók között ott volt Bada Dada is, a "gyermekhangú neofolklorista multiművész", kivel drMáriás külön performance- és költői duót alkotott. A zenekarban az évek folyamán számos neves alkalmi fellépő fordult meg, többek között a Bizottság együttes tagjai: Wahorn András és feLugossy László. A kilencvenes évek elején egy szilveszteri műsorban (Megáll az év, műsorvezető-riporter Geszti Péter) leadott klipnek köszönhetően az "Apa kocsit hajt" című Bada Dada-számból nagy sláger lett.
Az együttes a világ számos városában fellépett már, többek között New Yorkban, Londonban, Amszterdamban, Brüsszelben és Berlinben. Két lemezük jelent meg angol nyelven (The nice plain, 1999; I live science, 2005). Külföldön többek közt Captain Beefhearthoz, Pere Ubuhoz, a Blurt-höz és a Contorsions-höz hasonlítják zenéjüket.
2006-ban Bada Dada váratlanul meghalt, így az egyik nagy egyéniség a zenekarból örökre eltűnt. A Tudósok mégsem szűnt meg, jelenleg három állandó taggal lépnek fel: drMáriás (szöveg, ének, alt-szaxofon, trombita), Endrei Dávid (basszusgitár), Jeli Gergely (dob).
(Valamennyi számuk ingyen letölthető honlapjukról: www.index.hu/tudosok)

Utolsó kultiplexes fellépésükkor több mint másfél órás koncertet adtak, elhangzott a "Minek érezzek", a "Nem akarok boldog lenni", a "Szomszédok" és még számos ismert dal. A vörös fénnyel világított színpadon a zenekar kellően bepörgette az embereket, akik a koncert végét sem igazán akarták tudomásul venni, és nem egyszer kértek ráadást. Az abszurd dalszövegek és a féktelen szaxofon-szólók megtették a hatásukat, a rajongók minden számot vad tánccal díjaztak. A Tudósok egyediségéhez drMáriás előadásmódja is hozzájárul, aki képes úgy végigénekelni egy koncertet, hogy közben egyszer sem néz rá a közönségre. Ő igen találékony volt amúgy hangszeralkalmazás terén, amikor már kellő sör fogyott, két üveg ütköztetésével adott többletet a ritmusnak.
Az ekkorra intenzíven hangulatba került vendégek a Tudósok után Kanada Káoszra, a Tilos Rádió Dj-jére rophatták, aki a diszkót, funkot, szvinget és a hetvenes évek zenéit keveri - saját maga szerint - intereklektikus hangjátékká. Mindezt olyan példaképek szem előtt tartásával, mint Piszkos Fred, Han Solo és Onedin kapitány.

A Kultiplexben február végéig még zajlik az élet. Aki egyszer is jót bulizott itt, azért, aki még nem ismeri a helyet, az pedig azért ne hagyja ki az utolsó napokat.

Az utolsó hét fellépői (február 15-23.)

Február 15. Brains
Február 16. Luca Brasi és Hardcore Jukebox
Február 17. Zokogó Majom, Specko Jedno
Február 18. Balaton, Lidérc, DJ Minek
Február 19. Mangod Inc., Nadir, Shapat Terror, Stonedirt
Február 20. Mad Caddies (USA) és Wil Ridge (USA)
Február 21. Heaven Street Seven és a CH.I.P.
Február 22. AMD, Social Free Face, Liberal Youth
Február 23. Bridge To Solace, Flowers For Whores (CZ), Fallenintoashes, Penalty Kick és DJ Rabbi Williams
(Pontok kezdési időpontok nincsenek, aki nem akar lemaradni a koncertekről, az 19.30-20.00 óra környékén érkezzen a helyszínre.)

*

Dózerfesztivál
Helyszín: Kultiplex, 1092 Budapest, Kinizsi utca 28.
Program: http://dozerfesztival.blog.hu/
Időpont: 2008. február 1-jétől 23-áig
Belépőjegy: valamennyi program ingyenes

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei