2008. február 18.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kirándulás a balkáni zenébe - Cimbaliband: Transbalkan Express

Kérjük, fejezzék be a le- és felszállást, mert a Transbalkan Express 5 perc múlva indul! - visszhangzik a pályaudvaron a hangosbemondó hangja. Bármilyen hosszú is ez a szerelvény, már csak néhány szabad hely van rajta, ezért igyekeznünk kell a felszállással. Mert aki lemarad, az duplán veszít. Sem az extra hosszúságú utat, sem a vonaton elhangzó műsort nem élheti át.

A "Transbalkan Express" egy fergeteges hangulatú "össznépi" album. Miközben a vasparipa mérhetetlen étvággyal falja a végeláthatatlan síneket, bejárjuk Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, Makedóniát, Szerbiát és Horvátországot. Amellett, hogy a vonat ablakán kitekintve szemünket lenyűgöző tájak látványával kényeztetjük, a zenei igényeink is kielégítést nyernek. Az Unger Balázs által vezetett, szívvel és lélekkel játszó muzsikuscsapat a cigánykólótól a magyar népzenén keresztül a tüzes mahaláig igen széles zenei repertoárt vonultat fel.
Az igényesen elkészített lemezborító belső felén mind a nyolc kompozícióhoz kapunk néhány mondatos szöveges "segítséget". Olyan információkhoz juthatunk hozzá, amelyek egyrészt a tudásunkat gazdagítják, másrészt megkönnyítik a dalok pozícionálását. Például az "Oriental Mahala" című szám kapcsán megtudhatjuk, hogy: "A Mahala külvárost jelent. Isztambul és Bukarest külvárosában mindenféle nép békében megél egymás mellett. Mi elképzeltünk egy mulatságot, ahol a külváros összes nációja képviselteti magát és mulat."
A muzsika teli van szikrákkal és mindent (és mindenkit) átalakít akit megérint - egészen addig, míg az lángra nem lobban. Érezhető, hogy a zenészek magas célokat állítottak maguk elé. Miután az utolsó hangjegyek is elnyelte az éter, kijelenthetjük, hogy a CimbaliBand áldozatos és precíz munkával a kitűzött célját sikeresen elérte.
(Zenei) ragyogásuk úgy vonz másokat, mint pillangókat a tűz lángja.

Közreműködnek: Unger Balázs / cimbalom és ének, Wertetics Szlobodán /harmonika, Boda Gellért / hegedű és brácsa, Rodek Krisztián / brács-tambura, tambura és derbuka, Pataj Péter / nagybőgő, Szita Eszter / ének, Pál István / hegedű és ének, Unger Gergő / gitár és Nagy Roland / dob és ének.

*

CIMBALIBAND : TRANSBALKAN EXPRESS
Hossz: 50:02
Megjelenés éve: 2007.
Megvásárolható: Fonó Budai Zeneház (www.fono.hu)
Ár: 3.500,- HUF
Kiadó: Fonó Budai Zeneház

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei