2008. február 19.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Minden nap másként - Relax: This Side Up

A fiatal lendület és a zenei profizmus a Relax együttes esetén összetartozó fogalmak.
Akinek - a marketing menedzserek által "összerakott" pop "sztárcsapatok" térnyerését látva - kétségei vannak a minőségi hazai zene jövőjét illetően, annak mindenképpen meg kell hallgatnia a 2007-ben megjelent "This Side Up" címet viselő albumukat, ugyanis igényes zene hallható a magyar jazz jövőjének jeles képviselői tolmácsolásában ezen a beltartalmát és külalakját tekintve is remekmű lemezen.

A Relax ebben a felállásban mindössze 2007 nyara óta zenél együtt, és az új formáció egyből lemezzel pecsételte meg a létrejött zenei szövetséget. Az együttes a fúziós jazz jeles képviselőjének számít itthon és a környező országokban egyaránt, a zenészekben a technikai tudás és a művészet iránti alázat egyaránt megvan.

A "This Side Up" 10 track-es albumán kizárólag saját szerzemények kaptak helyet. A kompozíciók többségét (tízből hetet) Pál Vincze jegyzi szerzőként; a "Funk" és a "Cheese Club" című számokat Németh Zoltán komponálta, illetve a "St. Endre Blues" kettőjük közös alkotása.
Hiába forog sokadjára a korong, a lemezajánló írója csak tűnődik, melyik dalra mondja azt, hogy ez az, ezt fogja kiválasztani, ez kimaradhatott volna a kollekcióból vagy éppen ez a kínálat csúcsdala. A sokadik hallgatás után is az a véleményem, hogy egyik szám sem "lóg ki a sorból", hanem egy precízen összerakott egységes szövetet alkotnak. Azonban, ha mindenáron választani kell az egyenlők közül, akkor a líraisága miatt a "Dolphins"-ra, a magával ragadó gitármunka miatt pedig a "Marbles"-re voksolok.

A Relax ezen albuma minden nap másként szól, ugyanis minden újrahallgatásnál más-más hangulati elemet kínál fel a hallgató számára befogadásra, így az együttes zenéje a laikusok és a jazz-vérűek számára is egyaránt élvezetes.

Közreműködnek: Németh Zoltán / basszusgitár, Bálint Gergely / szaxofon, Vincze Pál / billentyűsök, Ifj. Straub Dezső / gitárok, Somos András / fuvola és Blaskó György / dobok.

*

RELAX: THIS SIDE UP
Játékidő: 55:42
Megjelenés éve: 2007.
Kiadó: Fonó Budai Zeneház
Honlap: www.fono.hu
Ár: 3500,-Ft (Kapható minden nagyobb könyvesboltban és megrendelhető közvetlenül a kiadótól is.)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei