2008. február 22.Pákozdi Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozart, Beethoven, Strauss - Farsangi Hérosz-koncert a Zeneakadémián

Február 25-én vidám koncerttel zárul a farsangi időszak - a Zeneakadémia saját szervezésű koncertsorozatának harmadik, "Bécs és valcer" elnevezésű előadásán olyan ismert szerzemények csendülnek fel, mint a Varázsfuvola nyitánya (Mozart), az I. szimfónia (Beethoven) vagy a Kék Duna keringő (J. Strauss). A több, mint 130 éves intézmény szimfonikus zenekarát ezúttal Berkes Kálmán vezényli.


A Zeneakadémia története egészen az 1875-ös esztendőig nyúlik vissza - ekkor nevezték ki ugyanis Liszt Ferencet elnökévé, s még ugyanebben az évben létrehozták az iskolát is, melynek igazgatójául Erkel Ferencet válaszották. Bár a tanítás eleinte szerény keretek között, szinte családias hangulatban folyt, a hely néhány év alatt kiemelkedő szintű zeneoktató intézménnyé küzdötte fel magát, köszönhetően világhírű és elismert zenetanárainak (többek között maga Liszt és Erkel is zongorakurzusokat vezettek), és nem utolsósorban a tehetséges növendékeknek, akik később maguk is a Zeneakadémia tanári gárdáját bővítették. Az idők folyamán aztán a képzési kínálat folyamatosan bővült, új tanszakokat vezettek be, majd elkezdődött a tanár- és mesterképzés.A háborúk közti időszakban az egyetem - fennállásának 50. évfordulóján - felvette Liszt Ferenc nevét, valamint megkezdték a kamarazene-oktatást is, olyan tanárok segédletével, mint Hubay Jenő és Weiner Leó.
1945 után átalakult a Zeneakadémia szerkezete: a művészképzés helyén ötéves főiskolai osztályok jöttek létre, és nagyobb figyelmet fordítottak a tömegnevelésre, létrehozván a középiskola énektanár- és karvezetőképző tanszakot. Emellett pedig - hogy szakértő utánpótlást biztosítsanak a magyar zenetörténeti és népzenei kutatásokra - megalakult a zenetudományi tanszak, mely oktatói közt tudhatta Bárdos Lajost és Kodály Zoltánt is.
Mivel a képzés mindvégig megőrizte magas nívóját, a 70-es évektől egyre több külföldi diákja is lett az intézménynek, így aztán állandó teremhiánnyal küszködtek, mindazonáltal csak 1986-ban tudták visszavásárolni az eredeti - a Vörösmarty utca és az Andrássy út sarkán álló - épületet, melyben az oktatótermeken kívül a Liszt Ferenc Múzeum is helyet kapott.
Az akadémia vezetői és tanárai sorában a magyar és nemzetközi zenei élet számos nagyja megfordult: többek között Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Kovács Dénes, Ferencsik János, Fischer Annie, Pierto Mascagni, Jean Sibelius, Richard Strauss, Arturo Toscanini, Székely Zoltán, Yehudi Menuhin.

Az "Alma Mater" elnevezésű koncertsorozat ideája a régmúltban gyökeredzik, amikor is az iskola termeit még nem idegen koncertszervezők bérelték ki, hanem elsősorban a növendékek nyilvános bemutatkozásának helyszínéül szolgáltak. A szellemiségében megújult Zeneakadémia ezt a szokást kívánja feleleveníteni a 2007 őszén indított Hérosz koncertekkel, azzal a büszkén vállalt céllal, hogy az intézmény tanítványai az igényes muzsikát kedvelő közönséget nívós előadásokban részesítsék a zenepalota patinás falai között.
Az első "Hérosz"-t tavaly októberben rendezték, Liszt születésének évfordulójára - ekkor a hallgatóság Ránki Dezső és Klukon Edit kétzongorás estjét élvezhette; majd a következő koncert (2008. január) Mozart és Beethoven zongoraversenyekkel örvendeztette meg a zenebarátokat.

A február 25-i, immáron harmadik, "Bécs és valcer" alcímű Hérosz-előadás jól ismert klasszikus darabokat kínál az érdeklődőknek, Berkes Kálmán karmester-klarinétművész vezényletével: a koncert első felében Mozart Varázsfuvolájának nyitánya csendül fel, ezt követik Beethoven I. szimfóniájának dallamai. A szünet után könnyedebb muzsika szórakoztatja a vendégeket - a keringőkirály, Johann Strauss legkedveltebb művei hangzanak el, a Denevér nyitányától kezdve az Anna polkán át a Bécsi keringőig.
Berkes Kálmán, aki egykoron maga is az intézmény diákja volt, 16 éve a japán Musashino Academia Musicae professzora, valamint a Budapest-Tokyo Ensemble művészeti vezetője, emellett előkelő zenei díjak birtokosa és több fúvósegyüttest alapító tagja (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes). Rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, ezenkívül versenyek zsűritagja szerte a világban.

A Hérosz koncertek áprilisi, negyedik állomásán Bach művészete lesz soron, májusban pedig - egy Alpesi Anzix keretén belül - Liszt és Richard Strauss művei kerülnek a közönség elé.

Műsor:
W. A. Mozart: A varázsfuvola - nyitány
Beethoven: I. szimfónia
szünet
J. Strauss:
A denevér - nyitány
Kirándulóvonat
Anna polka
Perpetuum mobile
Éljen a magyar
Kék Duna keringő


Kapcsolódó cikkünk:
Klasszikusok a Zeneakadémia színpadán - Bécs és a valcer mindenkié!

*


Helyszín: Zeneakadémia, Nagyterem
Budapest VI., Liszt Ferenc tér 8.
Időpontok:
Hérosz 3 - Bécs és valcer (Berkes Kálmán)
2008. február 25., 19.30

Hérosz 4 - Bach-passió (Vashegyi György)
2008. április 18., 19.30

Hérosz 5 - Alpesi anzix (Kocsis Zoltán)
2008. május 12., 19.30

Jegyárak: 1900 Ft / 2900 Ft / 3900 Ft
Jegyek a Zeneakadémia jegypénztárában és interneten kaphatóak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei