2008. február 24.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A hangzás varázslói - Ennio Morricone

Él egy zeneszerző, akinek neve alighanem a nem-mozibarátok számára is bír jelentéssel, hiszen amellett, hogy idén lesz nyolcvan éves (ebből ötvenet filmes zenék komponálásával töltött), ötször jelölték Oscar-díjra, valamint számos egyéb neves kitüntetéssel rendelkezik. Ennio Morricone öt testvér legidősebbjeként született, 1928. november 10-én, Rómában.

Az ifjú olasz géniusznak már az édesapja - Mario Morricone - is szakmabéli volt, ő trombitán zenélt több, különböző formációt kísérve. Ennio-t tíz évesen íratták be a Santa Cecilia zenei konzervatóriumba, ahol - a családi vonalat követve - trombita szakon folytatta tanulmányait, Umberto Semproni mellett. Tanárai hamar felismerték benne az igazi tehetséget, közülük is elsősorban Roberto Caggiano igyekezett meggyőzni arról, hogy tanuljon zeneszerzést, amit aztán 1944-től meg is tett Morricone.

Két évvel később szerezte meg a diplomáját trombitajátékból, megkomponálta az "Il Mattino"-t énekre és zongorára Fukuko szövege alapján (a mű egy hét részből álló sorozat első darabja). Abban az időben kezdett dolgozni zenészként és intézőként a zenecsarnokban. Kis idő elteltével Giacomo Leopardi szövege alapján írta meg az "Imitazione" zenéjét, és első alkalommal került sor arra, hogy prózai színház részére komponált.

Harmad- és negyedévesként az egyetem kórusának vezetését vállalta el, amit egészen a diplomájáig folytatott is. 1952-ben szerezte második diplomáját karvezetésből, 1954-ben pedig a harmadikat - Goffredo Petrassi mester irányítása alatt - zeneszerzésből.

1955-ben Ennio Morricone kezdődött el számára az az élet, ami végül meghozta számára a világra szóló hírnevet. Ekkor készültek az első olyan művei, melyeket mozifilmekhez komponált. Miután felesége, Maria Travia, megszülte első fiukat, Marco-t, Morricone jövedelmező állás után kellett hogy nézzen, mert a megnövekedett kiadásokat nehezen tudta fedezni. Zenei asszisztensi állást vállalt a RAI-nál (Olasz közszolgálati rádió és televízió), de egyetlen nap után felmondott. A sikertelen próbálkozást követően televíziós show-műsorokban lett zenei rendező.
1961-ben született lányuk, Alessandra és szintén ebben az évben került be első betétdala egy filmbe ("Il federale", rend. Luciano Salce). Rá három évre ismét gyermekkel ajándékozta meg felesége, megszületett a kis Andrea Morricone. Ezzel egyidőben indult el gyümölcsöző együttműködése Sergio Leone-val, és csendültek fel először összetéveszthetlen dallamai különféle westernfilmekben.
"Egy maréknyi dollárért" (Per un pugno di dollari - 1964) és "A jó, a rossz és a csúf" (Il buono, il bruttó e il cattivo - 1966) című spagettiwesternek olyan nagysikerű, filmtörténeti szempontból kiemelkedő produkciók voltak, amelyeket mind a mai napig egymással versengve játszanak le a televíziós csatornák. Sergio Leone rendező, Ennio Morricone zeneszerző és Clint Eastwood színész bombabiztos triónak bizonyult.
1968-ban készítették a "Volt egyszer egy vadnyugat"-ot (C'era una volta il West), amelyben a főhőst ezúttal Charles Bronson alakította - nagyszerűen. A komponista ezúttal még inkább belefolyt a mozi készítésébe, Bronson titokzatos karaktere ugyanis szájharmonikán játszott a vásznon. Érdekeség, hogy a nézők kiemelkedő rajongása ellenére a szakma nem kimondottan találta értékesnek ezeket a filmeket, egy-egy névtelenebb díjtól eltekintve nem kaptak jelöléseket.
A rendező-komponista páros hét közös munka után 1984-ben tette fel az i-re a pontot: a "Volt egyszer egy Amerika" (Once Upon a Time in America) bemutatását követően Morricone végre három díjat is nyert, és esélyes volt a Golden Globe-ra is.

Ennio Morricone-t az '70-es és '80-as években már világszerte ismert zeneszerzőként tartották számon. 1984-ben felkérték zsűritagnak a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol többek között Dósai István (Hungarofilm akkori igazgatója) mellett értékelte a bemutatott alkotásokat.

Karrierje negyedik gyermekük - Giovanni - születése után sem tört meg, a hihetetlenül termékeny pályafutás eredményeként mintegy félezer alkalommal hallhattuk zenéjét televíziós és mozifilmes produkciókban, mint amilyen a nálunk is nagy sikerrel játszott Polip című sorozat. Ám nemcsak olasz és amerikai rendezések során kérték fel komponálásra, számos más országban is letette névjegyét. Az 1981-ben forgatott legendás francia "Profi" (Le professionnel - Jean Paul Belmondoval a főszerepben) César-díjat hozott számára, de a 2005-ös magyar "Sorstalanság" dallamai is az ő munkáját dicsérik. Koltai Lajos operatőr első rendezése előtt már kétszer dolgoztak együtt, 1998-ban "Az óceánjáró zongorista legendája" (La leggenda del pianista sull'oceano), míg 2000-ben a Malèna adott alkalmat az együttműködésre. Utóbbiért mindkettejüket jelölték Oscar-díjra.

Noha a mester zenéiről szinte mindig csak pozitív megnyilatkozásokat hallani, ő sem kerülhette el az Oscar-díj ellentétének számító Arany Málna-díjat. 1983-ban két film miatt is jelölték, ám végül mégsem ő lett annak az évnek a "málnázottja" filmzenei kategóriában.

Ötven év és az Amerikai Filmakadémia Életműdíja után (melyet Clint Eastwood nyújtott át a mesternek, 2007-ben) Ennio Morricone még mindig nem érzi elérkezettnek az időt a visszavonulásra, évente továbbra is két-három filmben hallható zenéje. Négy gyermeke közül - úgy tűnik - Andrea Morricone viszi tovább édesapja foglalkozását, egy '88-as közös munkájukért együttes szakmai elismerésben részesültek.Ennio Morricone főbb díjai és jelölései:

2007: Életműdíj (Amerikai Filmakadémia - Oscar)
1987, 2000: Arany Glóbusz-díj
1999: Életműdíj (Európai Filmakadémia)
1995: Arany Oroszlán-díj (Velencei Nemzetközi Filmfesztivál)
1985, 1987, 1988, 1991: BAFTA Film-díj
1988: Grammy-díj
2005 - jelölés: Európa Filmdíj (Európai Filmakadémia) a "Sorstalanság" zenéjéért
1979, 1987, 1988, 1992, 2001 - jelölés: Oscar-díj
1982, 1985, 1988, 1990, 1992, 2001 - jelölés: Arany Glóbusz-díj
2000, 2001 - jelölés: Arany Szatelit-díj
1995, 1997, 1999 - jelölés: Grammy-díj
1980, 1982 - jelölés: Cézár-díj


Kapcsolódó cikkünk:
A hangzás varázslói - bevezetés a filmzenészek világába

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

10 db

Menyus 2008-02-28 14:57:26
Morricone a zene Mozartja!!! :-D
Én mondjuk a Sorstalanság betétdalát raktam volna a jutubról, arra biztosan sokan kíváncsiak. Mondjuk erre is, ez az egyik kultfilm zenéje!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei