2008. február 27.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ellenséges vágyak CD - keleti szenvedély egy francia komponistától

A szép képvilág megteremtésének mestere, Ang Lee több, mint hét év kihagyás (Tigris és sárkány, Hulk, Brokeback Mountain) után visszatért a Távol-Keletre. Romantikus kémfilmje, az Ellenséges vágyak a második világháború idején játszódik Hongkongban és Sanghaj-ban. A történet központi szereplője egy fiatal nő, Wong, akinek az lesz a feladata, hogy egy politikus bizalmába, sőt, a szívébe férkőzzön… A film 2007-ben a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat kapott.

Az általánosan megszokottól eltérően ennek a mozinak a zenéjét nem "száz helyről" összeválogatott kompozíciók alkotják - az album teljes anyagát napjaink egyik legnépszerűbb francia származású zeneszerzője, Alexandre Desplat komponálta. Különböző fajsúlyú alkotások ("Leány gyöngy fülbevalóval", "Nagy zűr Korzikán", "Casanova", "Az arany iránytű" és most az "Ellenséges vágyak) változó stílusú zenéi követik egymást a biográfiájában, és a komponista eddig mindegyik műfajban helytállt. A mostani film muzsikája Desplat lírai szerzeményeit gazdagítja.

A korongon - alkalmazkodva a film 2,5 órás extra hosszához - 22+2 szerzemény kapott helyet. A zeneszerző mesterien "állítja szolgálatba" a zene emocionális hatalmát, gazdag kifejezésmódjával, szellemi-érzéki szépségével sejtést ébreszt, hírt ad egy egészen más világról. Képes szavak nélkül is szívből szólni, szíveket megszólítani. Minden emberi szónál több örömet, igazságot, vágyakozást és lemondást közvetít.

Minél nagyobb a jelenlétérzet, annál nagyobb hatást képes gyakorolni egy film a nézőre. Ahhoz, hogy a mozi elhitesse, hogy valóban a "helyszínen" vagyunk, a lehető legtökéletesebb illúziót kell, hogy keltse, minden eszközzel arra kell törekednie, hogy úgy érezzük, valóban ott vagyunk. Ehhez pedig nemcsak látnunk, de hallanunk is kell: nemcsak hangjait, de zenéjét is, mely képes olyan rejtett tartalmakat is megmutatni, amelyeket a kép vagy a szavak talán nem. Desplat mestere a hangulatteremtésnek. A film zenéje belépő egy - valós élményt jelentő - képzeletbeli keleti utazáshoz.
A lemez igazi eszenciája a "Nanjing Road" című szám, ugyanis a zongora mögött maga a rendező, Ang Lee ül.

Alexandre Desplat a tavalyi évben egy igen rangos díjat ("Golden Horse") vehetett át Tajpenben, az "Ellenséges vágyak" filmzenéjéért.

(A videón a film betétdala, a "Yan Mo" hallható.)

Kapcsolódó cikkünk:
Ellenséges vágyak - kínai kémtörténet, valódi szexszel fűszerezve

*

Lust, Caution / Ellenséges vágyak
Megjelenés éve: 2008.
Kiadó: DECCA-Universal Music
Műsoridő: 60:08
Kapható: minden lemezboltban és a nagyobb könyváruházakban
Ára: 3.500,-Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

12 db

Katalin 2008-02-28 11:54:24
A film izgalmas lehet, a zene egyszerűen csodálatos!Azt hiszem a film értéke nem annyira a témában, mint a téma művészi megjelenítésében a színészek, a rendező mesteri hangulatteremtésében áll. örülök, hogy olvastam a cikket és hallhattam a zenét.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei