2008. február 28.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Etnorom fesztivál - roma tánc és vigadalom az A38 Hajón

Szerdán is lehet olyan jót bulizni, mint szombaton - bizonyította három roma zenekar február 20-án az A38 hajón: a fiatal Pujara, az ismert és népszerű Etnorom, valamint a hip-hopot roma zenével ötvöző cseh Gipsy.cz.

A kilencvenes években indult térhódító útjára a roma népzene Magyarországon, majd az Európából átterjedő világzenei mozgalommal kapcsolódott össze. A romák zenéjére mindig is hatott más népek dallamvilága, így a legkülönbözőbb roma zenei stílusok (pl. balkáni, romániai, spanyolországi, törökországi) váltak népszerűvé itthon és külföldön. Ma már nem létezik olyan nagyobb világzenei rendezvény nálunk sem, ahol ne kapnának szerepet a roma zenei hagyomány képviselői. Ha táncolni és mulatni akarunk, bátran rájuk bízhatjuk magunkat, mindig lesz alkalom egy jóízű tombolásra.

A szerdai fesztiválra nem csupán romák voltak kíváncsiak, hanem az alternatív éjszakai élet fiataljai is, akik meglehetős lendülettel ropták egy-egy pörgősebb dallamra.

A Pujara (ford.: gengszterek) nevű zenekar vállalta ezen az estén a bemelegítő szerepet. Vezetője Balogh Tibor, akit a közönség a Nomada együttesből ismerhet, de míg ott ütőshangszereken játszott, a Pujarában gitározik. A fiatal zenészekből és két énekesnőből álló formáció enyhén modernizált autentikus cigányzenét játszik, többnyire közepesen gyors ritmusokkal, keleties, rumba és klezmer dallamok keveredésével.
Valószínű, hogy a közönségnek még idő kellett a lazuláshoz, mert a zenekar folyamatos agitálása ellenére sem igen akaródzott táncolniuk. Pedig a hangulatot a zsenge korú utánpótlás is fokozni hivatott: két páréves fiúcska figurázott a színpad elején, szüleik büszkeségére és talán a másokban szunnyadó anyai érzések felszítására apellálva.

Az Etnorom színpadra érkezésekor már fogékonyabb volt a közönség, amiben feltehetőleg az ismertebb előadók is szerepet játszottak. Az együttest a Kaly Jag párosa, Balog József és Künstler Ágnes alapította 2005-ben. A Kaly Jag világhírnévre tett szert az utóbbi évtizedben, Közép-Euróbából elsőként a roma zenekarok között.
Az Etnorom repertoárja igazi nemzetek találkozója volt: magyar, szerb, balkáni, török, orosz, spanyol és arab dalok voltak hallhatók. Balogh István "Pacala" mindezt megtoldotta szabolcsi roma táncokkal és szájbőgőzéssel (szájbőgő: röviden, élesen ejtett szótagok és szájjal képzett egyéb hangok - a szerk.). A közönség értékelte a legjobb magyar szájbőgős beugratós átkötéseit, miközben a zenekar dalaival országról országra vándorolt. "Jelentkezzen, ki szereti a töltött káposztát?" Erre a többség reménykedve tette fel a kezét. "Az most nem lesz, de elmegyünk Törökországba" - válaszolt vidáman "Pacala". Az ezután látható szapora lábakból úgy tűnt, senki nem vette a szívére, hogy az együttes nem fogja őket vendégül látni. Ám Balogh Istvánnak nem akaródzott abbahagynia a csipkelődést: legközelebb azt akarta megtudni, hogy mindenki szomjas-e. Biztos lévén a válaszban, a feldobott labdát azonmód le is csapta: "Akkor azokat meghívjuk egy jó vodkás dalra Oroszországba!"

A mulatós kedvet csak fokozta Ceglédi Alexandra táncbemutatója, aki 2005 óta az Etnorom szólótáncosa, nem mellesleg pedig népszerű oktató. Jelenleg is folyik saját alapítású, komplex programja, a "100% nőstény" projekt, amelynek keretében a természeti népek női táncait, orientális, afrikai, hawaii stílusokat tanítja. Hitvallása szerint a magyarországi roma táncokba ideje bevezetni a csípőmozdulatokat, ami nálunk ezidáig nem volt szokás, szemben a Törökországba és Egyiptomba vándorolt sinti és ghawazee cigány törzsek táncaival. A csípőrázás a termékenység szimbóluma, épp ezért a női tánc egyik fő alkotóeleme. Alexandra tánca valóban nem volt híján e szimbólumoknak, amit a férfiközönség lelkes beszólásai is tanúsítottak. Profizmusa és mozdulatainak könnyed vándorlása a különböző stílusokon át a félénkebbek kedvét is meghozta, hogy szaporázni kezdjenek.
A táncosnő előadását egy ritmuskövető párbaj zárta Balogh Istvánnal, aki ledobolt több hosszú ritmust, melyeket Alexandra mozdulatokkal, hallás után lekövetett.

Utolsóként a Gipsy.cz lépett fel, akik hiphopot ötvöznek roma népzenével. A zenekar 2003-ban alakult, és a csehek azóta is imádják. Frontemberük Radoslav Banga rapper, aki szerint zenéjük olyan, mintha a Gipsy Kings és Eminem találkozna a színpadon. Az ötlet érdekes, de ezt a furcsa stíluskeveredést nem mindenkinek vette be a gyomra. A konzervatívabb közönség szépen lassan elszállingózott, ám a fiatal és lelkes Radoslav Bangát ez nem zavarta különösebben. Még a koncert elején megkérdezte, hány cseh található a közönségben, és a válaszból kiderült, hogy 20-30 rajongóra biztosan számíthat. Ők végigbulizták a koncertet, még a frontember ének- és szájhangszer-szólóját is: míg zenekara pár perces pihenőre vonult, Banga előadott néhány verhetetlen slágert, többek közt az Another brick in the Wall-t a Pink Floydtól és az I like to move it-ot a Reel 2 Realtől.

E három, egymástól többé-kevésbé különböző zenekar fellépésével az Etnorom fesztivál összességében kicsit olyan volt, mint egy többosztatú kínáló tál a vendégségben, ahol mindenki megtalálja az ízlésének valót, és végül a finom falatok emlékével távozik.

*

Etnorom fesztivál
Helyszín: A38 Hajó, Petőfi-híd, Budai hídfő
Elérhetőség: www.a38.hu
Időpont: 2008. február 20.

Az Etnorom zenekar Budapesten legközelebb március 16-án lép fel a Millenárison, a Tavaszi Fesztivál keretében.
Cím: Budapest, II., Fény utca 20-22.
Kontakt: www.btf.hu/btf2008, www.jovohaza.hu
Telefon: 336-4000

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Prométheusz 2008-12-20 16:30:43
TŰZRAKTÉR 1061 bp. Hegedű utca 3.
Dec 20. szo. EtnoRom: roma világzene a Balkántól Andalúziáig
tuzrakter.hu

nem
regisztrált
kolompár mária 2008-12-06 20:24:47
nagyon jó.sok sikert.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei