2008. március 4.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tarja: My Winter Storm - A Nightwish-től a szólóalbumig

1996 őszén három finn fiatal arra a megállapításra jutott, hogy nekik bizony saját együttest kell alapítaniuk. Így született meg a Nightwish együttes, amelyet azóta a siker le sem akar engedni a szárnyairól.

A különleges hangzásvilágú banda az "Angels Fall First"-től az "Once"-ig számos remek lemezzel örvendeztette meg a zenerajongókat. Azonban a 2005-ös év végén robban a bomba: az együttes nyílt levélben szólította fel az énekesnőjét, Tarja-t, hogy haladéktalanul hagyja el a csapatot. A döntés megosztotta a Nightwish rajongótáborát: voltak olyan rajongók, akik az énekesnő mellett maradtak, mások a gyorsan új énekest kerítő együtteshez maradtak hűek.
Tarja pedig szólókarrierbe kezdett. Természetesen elkezdődtek a parttalan viták arról, hogy az együttes most, az új énekesnővel jobb, vagy hajdan Tarja-val. Egyesek azt találgatták, vajon az énekesnő egyedül életképes-e zeneileg, vagy sem? Persze ezek olyan dolgok amelyekről néhány sör mellett akár hajnalig is el lehet vitatkozni - értelmetlenül…

Tarja (teljes nevén Tarja Turunen) szólólemeze "My Winter Storm" címmel 2007 őszén jelent meg az Universal Music gondozásában. Sem minőségileg sem mennyiségileg (18 szerzemény és bő egyórányi játékidő) nem lehet panaszunk a debütáló anyagra. Az énekesnő produkcióját a szerencsések a tavalyi év novemberében Budapesten is megcsodálhatták, ugyanis a lemezbemutató turné egyik állomása hazánk volt.
Az igazán szép borítóval és kísérőfüzettel ellátott lemez címe - az énekesnő szándékai szerint - üzenetértékű. Önmagáról és azokról a rajongókról szól, akik kitartottak mellette az elmúlt évek "viharaiban".

Az album stílusát nehéz lenne meghatározni, mivel széles skálán mozognak a dalok. Hallhatunk szimfonikus szerzeményeket (ITE MISSA EST) éppúgy, mint metált ( CIARÁN'S WELL), és ez az ellentét határozza meg az egész korongot. Szembetűnő, hogy a Nightwish -időszakhoz képest ebben az "új világban" már nem a kemény rock a domináns elem, inkább a musical-es, persze ez korán sem azt jelenti, hogy nincsenek benne "zúzosabb" részek. Összességében megállapítható, hogy nagyobb teret kapott Tarja operakvalitású hangja.

Az album egyik kellemes meglepetése a kereskedelmi rádiók által rongyosra játszott Alice Cooper szerzemény, a "Poison". Tarja ezzel a számmal kétségtelenül bebizonyítja, hogy egy ilyen közismert szerzeményben mennyi kiaknázatlan lehetőség rejtőzik.

*

TARJA: MY WINTER STORM
Megjelenés éve: 2007.
Kiadó: Universal Music
Az előadó honlapja: www.tarjaturunen.com
Ára: 4590,-Ft (www.cdpince.hu)
Játékidő: 61:10

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Kinslayer 2008-03-05 08:02:20
Jujj, Tarja forever, jó cikk lett! ;)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei