2008. március 6.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Suhancos, Russkaja: Kocsmaromantika és Vörös téri őrjöngés az A38-on

Amikor nagy buli van az A38-on, az ember érzi a talpa alatt, ahogy elkezd ringani a hajó. Február 27-én szinte egész éjszaka így volt ez, ami nem csoda, két ilyen ütős zenei élmény után, amivel a friss tehetség Suhancos és az új lemezes Russkaja örvendeztetett meg minket.

A Suhancos elsőre furcsa nevű, amúgy meg nagyon fiatal srácokból álló zenekar. Hálátlan szerep az előzenekaroké, de a fiúk kinövik ezt a beskatulyázást, és hamar a közönség szívébe lopják magukat. Igazából két frontemberük van, FankaDeli Feri rapper és Szabó Balázs prímás-gitáros, akik tökéletesen kiegészítik egymást a színpadon. Feri a nyugodt, mélyebb hangú mackós típus, míg Balázs a filigrán, szép hangú zenei virtuóz.
Szövegeik egy fiatal baráti társaság pillanatait örökítik meg, csajozást, szerelmet, bulikat, szülőket, útkeresést, mindezt odaillő népdalsorokkal vegyítve ("tej, túró, tejfel / félre gatya, pendely / azért a kis bolondságért / majd meghal az ember"). A mai és a régies szövegek ötvözése könnyed és őszinte, a közönségnek is személyes, pár strófa után már énekli is az ember utánuk.
Zenéjükben a rap és a népies hangzás keveredik, és a két stílus nemhogy zavarná, de remekül támogatja egymást. Koncepciójuk ebben a tekintetben hasonlít a Zubolyéhoz, de a Suhancos kevesebb iróniát, több líraiságot visz a dalokba, és szövegében is kitárulkozó, szemben a Zuboly karikírozó távolságtartásával. Első lemezükön, az Üzenetrögzítő-n, ahogy ők mondják, "egy üzenetet hagynak az utókornak 13 dal formájában", (közreműködik rajta Artos Csaba rapper-producer). Szabó Balázs állítólag összesen 40 hangszert használt a felvételeken, amit, miután láttuk a színpadon, könnyen el is hihetünk.

A Suhancos következő fellépése március 21-én lesz a Gödörben, a VIII. Backpacker’s Spring Fesztiválon.

A Russkajával aztán nem volt olyan éles a váltás, ha azt nézzük, hogy itt is erős a népi kötődés, valamint vállalt céljuk a közönség megmozgatása lélekben és lábakban egyaránt. A héttagú zenekar jórészt Ausztriában élő orosz emigránsokból áll, stílusuk szláv zenével átitatott ska-punk. Mit is jelent ez? Vegyünk le jócskán a Suhancos romantikából, adjunk viszont hozzá jó adag orosz kocsmazenét, kis diszkót, erős basszusfutamokat, síró hegedűt, harsonát és szaxofont, keverjük egy kis vodkával, és koncert után garantált az izomláz és a rekedt torok.
A közönséget Titus Vadon dobos köszönti, megdöbbentően folyékony magyarsággal. Ennek magyarázata, hogy Titus kiskamaszként Magyarországra járt iskolába, így elsajátította szép nyelvünket. Hanghordozása és szavai a cirkuszi felkonferálást idézik, enyhén ezoterikus beütéssel: "Amennyiben önök meg akarják találni a pozitív jövőt, a középpontjukat, mondják kétszer, hogy hurrá!" Így is teszünk, és néhány további hurrázás után megjelenik az énekes, Georgij Makazaria, majd az összes többi zenekari tag.
Georgij több zenekarral a háta mögött 2005-ben alapította a Russkaját. Filozófiájuk nem túl bonyolult, de hatásos: nyelvtudás nélkül megtanítani a közönséget oroszul, és átéreztetni egy Vörös téri pogózás élményét. Ebben a szellemben és piros-fekete zenekari egyenruhában megkezdődik a buli-lavina.
Elsőként a nosztalgiázás vontatóhajója indul el az Ej uhnyem (Zúg a Volga) kezdetű orosz dallal. A végén Georgij igazi orosz angolsággal szól hozzánk: "You don’t have to speak Russian to understand us!", (azaz: nem kell tudnotok oroszul, hogy megértsetek minket). És milyen igaza van! Olyan könnyen megtalálja az utat a közönséghez, ahogy kés halad a vajban.
Antoniát, a fiatal hegedűslányt mindenki kíváncsian figyeli. Fegyelmezett arccal előadott hegedűszólói elképesztőek, láthatóan az egyik technikus srácot is lenyűgözi, pedig azt gondolnánk, neki már nincs új a Nap alatt.
Ezután Georgij érdekes dalt konferál be: "We have music for all of your body…now for hip! It’s a Russian coconut dance." (ford. az egész tested számára van zenénk, most a csípődnek. Ez egy orosz tengerparti tánc.) És már köröz is a csípőjével az egész zenekar. Becsületükre legyen mondva, a teljes repertoárra gondoskodtak a revüről is, nem egy számuk alatt forognak-lépnek egyszerre, ki-ki a saját hangszerével. Aztán egy fájdalmas kocsmadal szól az elkövetett bűnökről amolyan orosz módra, de nem sokáig búsulunk. Georgij elénekli nekünk a "Daddy Cool"-t a Boney M-től, és az "Another brick in the wall"-t a Pink Floydtól, majd jön a "Kalinka". A közönség őrjöng.
Georgij folyamatosan bevonja az embereket a produkcióba. Szövegrészeket, refrént zúgunk egyszerre, és egy-egy szám után el kell kiabálnunk a zenekar nevét, az utolsó szótagot már csak mi üvöltjük, kezek a magasban: "Rus-ska-jaaa!" És akkor jön egy orosz dal, az énekes megkér mindenkit, hogy guggoljon le. Szépen lassan a földre ereszkedünk, a zene fojtott, lassú…, majd hirtelen int egyet, fel lehet állni, de ekkor már ugrálunk, kiabálunk, a hangszerek is őrült tombolásba kezdenek, jézusom, hova lehet ezt még fokozni?
Georgij dalban mesél nekünk a Zaporozsecről, mint a leghíresebb orosz autóról. A basszusgitáros megmutatja, milyen hangja volt az autó motorjának: egy féktelen gitárfutam következik. És azután Georgij arra kér minket, ha oroszul elkiabálja, hogy csapjunk egy kis zajt, kezdjünk el üvölteni és táncolni. Nem kell kétszer mondani.
Ez még így folytatódik egy ideig, az énekes bevet egy hangosbeszélőt is, persze a siker nem marad el, aztán egy visszatapsolás után eljátsszák az utolsó utáni számukat, majd kedvesen elbúcsúznak a csatakos, holtfáradt, de boldog közönségtől.

Jó hír, hogy a Russkaja idén még kétszer fellép Magyarországon: július 12-én a Balaton Fesztiválon és augusztus 29-én a Szegedi Ifjúság Napokon.
Az együttes új lemeze, a Kasatchok Superstar már kapható a boltokban.


*

Russkaja, Suhancos
Helyszín: A38 Hajó, Petőfi-híd, Budai hídfő
Elérhetőség: www.a38.hu
Időpont: 2008. február 27.
weblap, zene (Suhancos): www.myspace.com/suhancos
weblap, zene (Russkaja): www.myspace.com/russkaja

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei