2008. március 8.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dena DeRose: A Walk in the Park - jazz-örökzöldek, trióra hangolva

Az alaptételt, mely szerint az ember lelkiereje csodákra képes, az amerikai származású énekes-zongorista Dena DeRose élettörténete is alátámasztja. DeRose három éves korában kezdett zongorán játszani, majd később orgonálni tanult, de az ütős hangszerekhez is nagy affinitása volt. Az iskolai évek alatt vonzotta minden, ami zene, éppúgy játszott musicalekben, mint klasszikus zenét előadó együttesekben.

Az iskola elvégzése után érdeklődése a jazz felé fordult, így jazz-zongoristaként dolgozott New Yorkban. A 80-as évek közepén egy súlyos kézbetegség alakult ki nála, ami majdnem derékba törte a zenei karrierjét. Az orvosok operációt javasoltak, de garantálni nem tudták, hogy újra zongorázhat. Visszaemlékezéseiben ezt az időszakot Dena DeRose élete mélypontjaként emlegeti.
A műtétet követően két évig nem ülhetett zongora mellé. Barátai tudták, hogy milyen fontos számára a zene, ezért egyszer egy jazz klubban addig unszolták, amíg el nem kezdett énekelni. Ez az este fordulópont volt az életében, hiszen rájött, hogy a hangja lehet az új hangszere: hamarosan már jazz-énekesként gazdagította New York zenei palettáját. Később a keze is tökéletesen meggyógyult, és Dena mára a tengerentúl egyik legnépszerűbb énekes-zongoristájává vált, sőt, a tavalyi évben Ausztriában tartott mesterkurzust.
Eddigi lemezeit - Another World (1999), I Can See Clearly Now (2000), Love's Holiday (2002) - a Sharp Nine Records adta ki.

"A Walk In The Park" című albuma, melyet a tengerentúli jazzvilág meghatározó kiadója, a Maxjazz Records jelentetett meg, a korábbi lemezekhez viszonyítva repertoár tekintetében hagyománykövető, muzsikusi oldalról pedig rendhagyó. A hagyománynak megfelelően a kínálat néhány saját szerzeményből és többségében örökzöldekből áll. Rendhagyó módon Dena a korábbi nagy létszámú együttesét immár trióra redukálta.
Olyan jól ismert kompozíciókat hallhatunk újra, mint a "How Deep Is The Ocean" (Irving Berlin), a "The Lonely Ones" (Duke Ellington) és az "I Concentrate On You" (Cole Porter). A műfajon kívüli világból John Lennon egyik halhatatlan szerzeménye az "Imagine" nyer egy új (jazz-es) értelmezést. Az album egyik legszebb szerzeménye az "I Could've Told You", melyet az énekesnő egyedül ad elő.
Igazán színvonalas produkciót nyújt a Dena által vezetett trió, remek a ritmus szekció, a nagybőgő hangja tökéletesen követhető, és szinte érezni a hangszer testét és a benne rezonáló levegőt. A hiánylistára mindössze annyit lehetne írni, hogy néha elkelnének a fúvósok is. Igaz, ez már csak hab lenne a tortán…

Mindent összevetve ez egy remekül kidolgozott album, telt hangzással, könnyen megszerethető énekessel és muzsikusokkal. Dena DeRose szimpatikus, emellett szép hanggal, érző lélekkel és dalszerzői-előadói tehetséggel megáldott művész, aki egyszerű és minden mesterkéltségtől mentes dallamokkal képes örömet szerezni a nagyérdeműnek.

Közreműködnek: Dena DeRose/ zongora és ének, Matt Wilson /dobok, Martin Wind / nagybőgő.

*

Dena DeRose: A Walk in the Park
Kiadó: Maxjazz Records (USA)
Megjelenés éve: 2006.
Megrendelhető: www.cdpince.hu
Ára: 4.990,-Ft
Műsoridő: 60:03
Az előadó honlapja: www.denaderose.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei