2008. március 13.Kenessei Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

H.A.A.R.P. Muse Live at Wembley - Stílus, extravagancia, nyers erő

Micsoda koncert...Micsoda éjszaka...Micsoda banda... - még a legendás rockmagazin, a Kerrang sem talált jelzőket a Muse tavaly nyári megakoncertjére, amellyel nemcsak az új Wembley stadiont avatták fel, hanem az együttes nevét is örökre beírták a rocktörténelem nagykönyvébe.

A lélegzetelállító, két napos show-n 150 000 szerencsés élvezhette élőben napjaink egyik legsikeresebb rockzenekarának felejthetetlen játékát, ám most azoknak is részük lehet a nem mindennnapi élményben, akik június 16-17-én nem láthatták, amint Cydonia lovagjai elsőként veszik birtokba az újjáépített futballkatedrális színpadát. Március 17-én kerül ugyanis a lemezboltok polcaira az együttes H.A.A.R.P. Muse Live at Wembley címet viselő CD-DVD albuma, a nyári koncert csaknem teljes anyagával.

A szombati nyitóshow-ra fél óra alatt elkelt az összes jegy, így máig alig tudom elhinni, hogy a vasárnapi koncertre sikerült két belépőt szereznem. Sokat hallottam már a devoni trió világszerte tömegeket vonzó, fantasztikus hangzás- és látványvilágot ötvöző fellépéseiről, az élmény azonban minden várakozásomat felülmúlta. Torzított, agresszív gitárriffek, energikus basszus, elemi erejű dobszólók, az énekes-frontember Matt Bellamy extravagáns zongorajátéka - a koncertről nem hiányzott a jellegzetes Muse-stílus egyetlen eleme sem. A Starlight futurisztikus videoklipjét idéző színpadon óriás szatelitek és égbenyúló antennák a dübörgő zene ritmusára villódzó fény- és lézercsóvákkal világították be a stadiont, az egy emberként hullámzó, csaknem nyolcvanezres tömeg fölött pedig hatalmas, fehér héliumgömbök segítségével lebegő akrobaták szaltóztak. A lenyűgöző látvány, az utánozhatatlan hangzás és a fantasztikus hangulat egy fiatal, ám máris karrierje csúcsán lévő zenekar átütő erejét demonstrálva bizonyította, hogy a csapat nemhiába nyerte el sorozatban (idén is) a legjobb koncertzenekar címet a rangos NME díjkiosztón...

Erről most azok is meggyőződhetnek, akik júniusban nem voltak ott a Wembleyben. A Warner Bros. stúdió gondozásában megjelenő koncertalbum egy audio CD-vel és egy DVD-vel állít emléket a felejthetetlen hétvégének. A CD a szombati nyitóshow számait tartalmazza, a DVD pedig a vasárnapi koncertet örökíti meg. Legutóbbi albumuk, a Black Holes and Revelations korong legnagyobb dobásai (Knights of Cydonia, Starlight, Supermassive Black Hole, Take a Bow stb.) mellett olyan klasszikusok is felkerültek a lemezre, mint az enigmatikus Plug in Baby, a zúzós New Born, a lírai Unintended vagy a nagy közönségkedvenc, a Time is Running Out.
Akinek ennyi nem elég a jóból és valami igazán különlegesre vágyik, az rendelje meg a H.A.A.R.P. limitált luxuskiadását, ami műalkotásnak is beillő dobozban érkezik, és nemcsak fotógalériát, de színfalak mögötti videofelvételeket is tartalmaz.
A kiváló érzékkel összeválogatott dalok egy dinamikus, merész, napjaink könnyűzenei egyformaságában üdítően sokoldalú zenekart mutatnak be. A Muse zenéjében a prog-rock nyers ereje utánozhatatlan stílussal és extravaganciával keveredik, kísérletező kedvük pedig garancia arra, hogy rajongóikra minden egyes albummal új meglepetések várnak.

Mindazoknak, akik eddig csak a Radiohead kisöccsének tartották a csapatot, a 2003-as Absolution és a 2006-os Black Holes and Revelations világsikere, valamint a máris legendává vált Wembley-koncert bizonyítja, hogy a Matthew Bellamy - Christopher Wolstenholme - Dominic Howard alkotta trió nem csupán hullócsillag a modern rockzene egén.

A H.A.A.R.P. egy ereje teljében lévő, fiatal, ambíciózus együttes pályafutásának legszebb pillanatait állítja reflektorfénybe, s az emberben akaratlanul is felmerül a kérdés: vajon mi jöhet még?

Audio CD
1. Intro
2. Knights of Cydonia
3. Hysteria
4. Supermassive Black Hole
5. Map of the Problematique
6. Butterflies and Hurricanes
7. Invincible
8. Starlight
9. Time is Running Out
10. New Born
11. Unintended
12. Micro Cuts
13. Stockholm Syndrome

DVD
1. Intro
2. Knights of Cydonia
3. Hysteria
4. Supermassive Black Hole
5. Map of the Problematique
6. Butterflies and Hurricanes
7. Hoodoo
8. Apocalypse Please
9. Feeling Good
10. Invincible
11. Starlight
12. Improv.
13. Time Is Running Out
14. New Born
15. Soldier’s Poem
16. Unintended
17. Blackout
18. Plug in Baby
19. Stockholm Syndrome
20. Take a Bow

*

H.A.A.R.P. Muse Live at Wembley
CD&DVD
Kiadó: Warner Bros.
Megjelenés: 2008. március 17.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
watson 2008-03-13 23:17:09
Hajrá, kedves Sherlock!

Profi a cikk.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei