2008. március 23.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Luciana Souza: The New Bossa Nova - Katarzisélmény, kottázva

Kevés olyan lemez van - műfajtól függetlenül - ami az első pillanattól kezdve képes levenni a lábáról a hallgatót. Luciana Souza "The New Bossa Nova" című, örökzöldeket tartalmazó albuma ehhez a kisebbséghez tartozik.

Bár alapvetően egy válogatás CD-ről van szó, azonban a jól ismert dalok egy egészen új stílusban szólalnak meg. Az énekesnő olyan közkedvelt kompozíciókat bossa nova-sított többek között, mint a "Down To You" (Joni Mitchell), a "Here It Is" (Leonard Cohen), a "When We Dance" (Sting) és a "Living Without You" (Randy Newman). A lemezt pusztán fizikilag szemlélve is látszik, hogy az énekesnő által összeállított kollekció több mint ígéretes.

Az összképet tekintve a megszólalás lágy és kellemes, határozottan van benne valami andalító (de nem álmosító!). A produkció közben egészen olyan érzésem támad, mintha egy elegáns new york-i étteremben üldögélnék - vacsora után - egy pohár zamatos borral a kezemben, és hallgatnám az együttes muzsikáját. Souza zenéje emocionális hatalmával, gazdag kifejezésmódjával, szellemi-érzéki szépségével sejtést ébreszt egy egészen más világról.

Olyan, mint a hegyi patak, amely sodrásával megtisztítja a medret, bennünk pedig a szívet. Vannak momentumok, élmények, érzések, színek, illatok amelyeket az ember tudatalattijába örökre bevésődnek. Ez a "csomag", amiről többnyire nem is tudunk, beépül a lényünkbe, és képes ellenkező irányba formálni a személyiségünket. Bizonyára a Teremtő tudatosan használja ezt a megoldást, hogy igyekezzen jobbá tenni minket.
A görögök hajdan katarzisnak nevezték el ezt az élményt, amit most mindenki átélhet, aki meghallgatja a "The New Bossa Nova" című albumot.

Közreműködnek: Luciana Souza / ének, Chris Potter / szaxofon, Romero Lubambo / zongora, Scott Colley / nagybőgő, Antonio Sanchez /dobok és ütősök és Matt Moran vibrafon.

*

Luciana Souza: The New Bossa Nova
Kiadó: Universal Music
Megjelenés éve: 2007.
Az előadó honlapja: www.lucianasouza.com
Műsoridő: 56:13
Ára: 4190,-Ft (megrendelhető: www.cdpince.hu)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei