2008. március 27.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tribú Vocale Patchworld: Framenti Dal Mondo - Zenével a Föld körül

A népek, nemzetek egymás közötti kapcsolatában komoly nehézséget jelent a nyelvi különbözőség. Ezen a határfolyón a legbiztosabb komp a zene. Szerencsére a bábeli átok csak a nyelvünket sújtotta, a fülünket nem.

Sabina Manetti San Vincenzo-ban született francia és olasz szülők gyermekeként. Énekesi karrierjét 1987-ben - különböző együttesek tagjaként - pop-rock előadóként kezdte, majd zenei érdeklődése rövid idő után a jazz és a világzene felé fordult.

2000-ben alapította meg a multikulturális együttesét, a Patchworld Vocal Tribe-t. A közel két tucat tagot számláló formációba szinte minden kontinens képviselteti magát énekesekkel és ütős hangszeres művészekkel.
A "Framenti Dal Mondo" címet viselő albumuk a tavalyi évben jelent meg. A közel 70 percnyi műsoridejű, 22 szerzeményt tartalmazó lemezt hallgatva egy igazi Föld körüli utazás részesei lehetünk. A képzeletbeli - meglehetősen furcsa útvonalú - utazás Szváziföldről ("Golide") indul, majd Ghana ("Chant Du Bugar"), Új Zéland ("Canti Maori") és a Himalája ("Canto Ladakistano") következik. Aztán egy laza ugrással máris Macedóniában vagyunk ("Tastornie"), de tiszteletünket tesszük Észak-Amerikában is ("Ainé Howe"). Természetesen nem marad ki a sorból India, és ezen belül Radzsasztán sem ("Kalyo").

Az emberi élet egyik legvarázslatosabb színtere a zene világa. Az ősi muzsika még ma is bűvös erőket képes megmozgatni bennünk, életélményünket, jelenlétünket és a saját természetünknek megfelelés érzését a végsőkig képes fokozni. Ez a varázserő képes a hangulatok, érzésvilágok megjelenítésén túl emberi mivoltunk legalapvetőbb adottságait működésbe hozni.
A zene varázserejétől megmozdul bennünk élő, ismeretlen kozmikus erő, és életet, új életet adva érezzük, hogy teljesebb világba jutunk.

Fontos misszió Manetti-é, hiszen számtalan olyan hallgatóhoz hozza közelebb a világ zenéjét, akik addig soha nem hallgattak, mondjuk madagaszkári vagy dél afrikai dallamokat. Ha egyetlen utazótáskányi holmival kellene távoznia az emberiségnek a bolygónkról, akkor ez az album jó választás volna.

*

Tribú Vocale Patchworld: Framenti Dal Mondo
Megjelenés éve: 2007.
Kiadó: szerzői kiadás
Műsoridő: 65:47
Az előadó honlapja: www.patchworld.it

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei