2008. március 29.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

From Castle and Cottage - 300 év zenéje egy albumon

A Musica Rediviva lemezkiadó elődjét 1979-ben alapították Svédországban azzal a küldetéssel, hogy rég elfeledett hangszereket és évszázadokkal ezelőtti zeneműveket hozzanak újra köztudatba. 1990 óta már lemezkiadóként is működnek így, és mindenki számára lehetővé teszik, hogy a régmúlt zenéjének egy szeletét egy kis ezüst korong formájába hazavigye.

A kiadó most bemutatásra kerülő különleges hangzásvilágú lemeze From Castle & Cottage címmel jelent meg 2007-ben. Az albumon két muzsikus, Torbjörn Näsbom (nyckelharpa) és Andreas Edlund (csembaló) egy igazi zenei időutazásra invitálja a közönséget.
De mielőtt a lemezre fókuszálnánk, előtte érdemes egy kicsit megismerkedni ezzel a már-már elfeledett ősi hangszerrel, a nyckelharpával.
A nyckelharpa egy ősi svéd billenytűs-vonós instrumentum, melynek születési időpontja az idő homályába vész. A létét tanúsító első bizonyítékok az 1350-es évekből származnak. A Skandináv államokban a 15-16. században rendkívül népszerű és elterjed hangszernek számított, majd valamilyen oknál fogva a következő évszázadokban feledésbe merült. A hangszer Csipkerózsika-álmából az 1960-as évek elején ébredt fel. Hála néhány lelkes hangszerkészítőnek és muzsikusnak, a nyckelharpa napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

A lemez papírtokjában a disc mellett egy fotókkal gazdagon díszített kísérő könyv is helyet kapott, melyből három nyelven - angolul, svédül és japánul - juthat bőséges információkhoz a zenerajongó.

Az albumon két sok tételes (a Sonate C-dur /E. Bach/ és a Suite G-dur /J.S. Bach/) és hét egytételes mű kapott helyet. A repertoár igen széles, közel 300 éves időtávot fog át. Vannak hozzánk időben közelebb álló kompozíciók a múlt századból (pl. a "Kyrkmarsch" /angolul: Church March/ vagy a "Várdroppar" /angolul: Spring Drops/) éppúgy, mint az időtengely másik oldaláról (pl. a "Cinquiéme Prélude" 1716-ból).

A muzsikus kettős elkezd játszani, aztán csak játszik és játszik egyszerűen és a produkciójuk közben kozmikus dimenziókba repít bennünket, többek között a transzcendens bach-i világba. A gyönyörűen komplex zenei összhatás még több tucatnyi meghallgatás után is újra elkápráztatja a hallgatót. A zenészek között az összhang nélkülöz mindenfajta mesterkéltséget, remekül együttműködnek a csodálatos instrumentális hangzás szövetének megalkotásában.

*

Torbjörn Näsbom és Andreas Edlund: From Castle and Cottage
Megjelenés éve: 2007.
Kiadó: Musica Rediviva
Műsoridő: 63:36

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei