2008. április 16.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Psycho Mutants, a Kaizers Orchestra és Geoff Berner az A38-on

Április 11-én az A38 Hajón a magyar unikum Psycho Mutants, a fura kanadai Geoff Berner és a népszerű norvég Kaizers Orchestra lépett fel. A három zenei élmény meglehetősen különbözött, és nagyjából annyira közelíthetők egymáshoz, mint amennyire közel e három ország fekszik a térképen.

A Psycho Mutants sajnos nem játszhatott túl sokat, hisz kellett a hely és az idő még két külföldi produkciónak is. A kizárólag angolul éneklő pécsi zenekar 2003-ban alakult, de csak pár éve lépnek fel jelenlegi formájukban. Idén jelent meg második lemezük, a Ghost City. Bár saját bevallásuk szerint képtelenség egyetlen stílusba beletuszkolni őket, azért meg lehet nagyjából közelíteni a pszichedelikus, western swing, indie és noise rock említésével. A dob és a basszus mellett különleges, zajos gitárfutamokkal és tangóharmonikával gazdagítják dalaikat, melyet énekesük, Karnics Zoltán mélyen zengő, erőteljes hangja fog egybe. "Zenéjük már most érett, akár egy jó öreg whisky" - írják ajánlójukban.

Nyugodtan kijelenthetjük, ilyen zenét senki nem csinál ma Magyarországon. Mintha Denverből jöttek volna, a 16 Horsepowert, Jay Munly-t idézik, csak bendzsó helyett - keletet erősítve - tangóharmonikán játszanak. Fekete és vörös dominál a ruhájukban és a fényekben, őket hallgatva mintha egy föld alatti, füstös kocsmában küzdenénk a sokadik pohárral és a fejünkben önálló életre kelt démonokkal.

Misztikus és erős zene ez, nem marad hatástalan. A közönséggel nem veszik fel a kapcsolatot, nem vezetik fel a számokat, nem sztoriznak, de minden ízükkel átélik azt, amit csinálnak, ez pedig magával sodorja az embert. Reméljük, hogy sokszor hallhatjuk még őket, igazi élmény a Mutánsokat látni a színpadon.

Jobb lett volna, ha a Psycho Mutants még marad egy kicsit Geoff Berner helyett. Az utcazenészként és komédiásként aposztrofált énekes kocsmai klezmert játszik egy szál tangóharmonikával. Idáig rendben is lenne, de amit az A38-on hallunk, az nem produkció. Berner enyhén illumináltan lép a színpadra, ami akár előnyére is válhatna, kivéve a mostani esetet. A borospohártól láthatólag nem is szívesen válik meg a bő fél óra alatt, amíg a közönséget lekötni szándékozik.

Nagyjából három dalt hallhatunk tőle, melyek nem különösebben jellegzetesek: tangóharmonikára félig szavalt, félig énekelt valamik ezek, karakter és eredetiség nélkül. Jórészt egyébként végigbeszéli a szereplését, történeteket ad elő, és rögtön az első dalnál énekelteti a közönséget, de a hangszerével nem segít, hogy követhessék a dallamot. Az a szerencséje, hogy a Kaizers Orchestrát váró tömeg egy tetemes része ismeri és szereti a dalait, így ünneplik is rendesen. Érdekes lett volna látni, hogy a friss magyar fülekre hogyan hat Geoff Berner, legalábbis a mostani teljesítményével. Gyanítom, egyik félnek se lenne szép emlék e fellépés.

Hosszas váratás után Tom Waits Russian Dance-e hangzik fel dübörögve az üres színpadról, majd ezután megjelenik a Kaizers Orchestra, akinek külföldi rajongói ellepik a hajót. (Tom Waits és közöttük azonban kevés hasonlóságot fedezünk fel.) A zenekar másodszorra jár Magyarországon, korábban a Szigeten léptek fel. Az alternatív rockzenekar nyolc éve alakult.

Különlegességük, hogy norvég nyelven énekelnek, így lettek ismertek Skandinávián túl is. Keleti és északi népzenét kevernek rockzenével, ebből egy érdekes mixtúra alakul. Az indie hangzás a domináns, ezzel a Kaizers Orchestra a zenedivatot követi, és erre az alapra dolgozzák rá a többi, hol táncos, hol sodróbb lüktetést. Érdekes zene, de az igényesebb alternatív fülnek nem elég szenvedélyes, nem eléggé eredeti, érződik a kicsit testetlen északi vérmérséklet. A zenekar amúgy rutinos fellépő, látszik ez a gazdagon alkalmazott színpadi elemekből: erős fényváltásokból, a füstfelhőből, az olajoshordókra álló gitárosokból és a koncert elején táncoló-doboló gázálarcosból, aki egyébként az együttes emblémája is.

Ezen az estén nem feltétlenül a húzónév nyújtotta a legtöbbet, noha kétségtelenül őmiattuk telt meg az A38. A Psycho Mutants magyar zenekar lévén nyugati hangzással, de keleti temperamentummal bizonyított, míg a Kaizers Orchestra egy kis norvég hazait hozott a messze északról, leginkább már meglévő rajongóinak. Geoff Bernerről meg inkább ne nagyon essék említés a két másik produkcióval egy lapon.

A fellépőket itt lehet meghallgatni:
Psycho Mutants: http://www.myspace.com/psychomutants

Geoff Berner: http://www.myspace.com/geoffberner

Kaizers Orchestra: http://www.myspace.com/kaizerso

*

Cím: Psycho Mutants, Kaizers Orchestra, Geoff Berner
Helyszín: A38 Hajó, Petőfi-híd, Budai hídfő
Elérhetőség: www.a38.hu
Időpont: 2008. április 11.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei