2008. április 21.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heidi Skjerve Quintet: Coming Home

Már a zenekarvezető és énekes, Heidi Skjerve nevének hangzásából elég jó közelítéssel megtippelhető, hogy észak európai hölgyről van szó. Valóban, az énekesnő norvég származású. Ebből fakadóan az előadásmódja és gondolkodása magán viseli azokat a jegyeket amelyeket néha csak skandináv életérzésként aposztrofálunk.

Az együttes a "Coming Home" című albummal debütált és az előzetes tervek szerint az idei évben fog a zenei piacra kerülni második korongjuk.
A kollekció 11 szerzeményből áll és valamennyi mű Heidi komponista műhelyének a terméke. Saját bevallása szerint az alkotó munkában Nick Drake művei, a modern norvég jazz és a jazz örökzöldek hatnak rá inspirálóan.
A repertoárban pörgős és lassú lírai dalokat egyaránt találhatunk. Az olyan lírai felvételek esetén, mint a címadó "Coming Home" vagy a "The Gypsy" a fül gyorsan rááll az egyszerre melankolikus, lenge, nőiesen telt felhangokkal izgatóvá varázsolt Heidi-énekvonalra. Az énekesnő hangja kristálytiszta és néha hűvös igazi északi hang.
A sokféle hangzás közül egyik sem "szól ki", hanem egy precízen összerakott egységes szövetet alkotva veszik körül az énekesnőt. Témától függően lendületesen (pl. a "Love's Philosophy") vagy visszafogottan (pl. a "Hush Now") játszik a banda, remek a ritmusszekció, a nagyon finom pengésű cinek szinte simogatnak, de a pontos, átható, mégis feltűnően mozgékony nagybőgőt (különösen a "Legend"-ben) is dicséret illeti.
Amikor először hallgattam végig ezt az albumot akkor rejtélyes módon a hajdani popsztár, Dido művei jutottak eszembe. A két énekesnő hangját még véletlenül sem lehet összekeverni. Ami közös kettőjükben - és vélhetően ezért dobta fel a tudatalatti Dido nevét - az nem más, mint az áradó érzelmekkel teli, gazdag lelkiségről árulkodó (belső)világuk.

Közreműködnek: Heidi Skjerve /ének, Espen Reinertsen / szaxofon, Erlend Slettewoll / zongora, Rune Nergaard / nagybőgő, Gard Nilssen / dobok és ütősök.

*


Heidi Skjerve Quintet: Coming Home
Megjelenés éve: 2007.
Kiadó: szerzői kiadás
Műsoridő: 48:35
Ára: 4390 Ft megrendelhető: www.cdpince.hu
Honlap: www.heidiskjerve.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei