2008. április 25.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Max Frankl Quintet: Sturmvogel - Jazz német precizitással

A német, Double Moon Records évekkel ezelőtt a fiatal jazz előadók támogatására egy programot indított "Next Generation" címmel. A projekt keretében lemez megjelenési lehetőséget biztosítanak énekesek és együttesek számára. Napjainkra már komoly lemezsorozattá nőtte ki magát a program. Hiszen a most bemutatásra kerülő "Sturmvogel" címet viselő album már a 22. tagja a "Next Generation" szériának.

Senkit se tévesszen meg az, hogy Max Frankl együttesében a muzsikusok átlagéletkora 28 év. Ugyanis a csapatot alkotó zenészek Európa legjobb zeneiskoláiban alapozták meg tudásukat és a világ legrangosabb zenei fesztiváljain csiszolták azt tovább.

A "Sturmvogel" címet viselő albumon 9 kompozíció kapott helyet szűk egy órányi játékidő mellett. A korongon - a Wolfgang Muthspiel által jegyzett "Quite Frankly" kivételével - valamennyi mű a zenekarvezető Max Frankl szerzői munkáját dicséri.
A repertoárban a lassú lírai tételek vannak túlsúlyban. Ennek ellenére sohasem érzi azt az ember, hogy leülne a hangulat. Az összhatás szempontjából mintegy egyensúlyi szerepe van az olyan gyorsabb ütemű számoknak, mint a "Der ausbruch".

Max Frankl együttese igazán sokoldalú formáció. Ennek megfelelően néha magával ragadó finomsággal (pl. az "Eiszeit" vagy a "Feya"), máskor pedig meglepő lendülettel játszik (pl. a "Der ausbruch"). Az egyik pillanatban befelé forduló kicsit melankolikus, a másikban pedig a világ felé megnyíló energiától pezsegő énjüket mutatják.

Mindent összevetve a "Sturmvogel" egy szépen kidolgozott, könnyen megszerethető hangzásvilágú album, amin nyoma sincs a köztudatban élő német hidegségnek és ridegségnek.

*


Max Frankl Quintet: Sturmvogel
Megjelenés éve: 2008.
Kiadó: Double Moon Records (Németország)
Műsoridő: 56:07
Ára: 6490 Ft megrendelhető: www.cdpince.hu
Értékelés: 5/5
Honlap: www.maxfrankl.de
Közreműködnek: Max Frankl /gitár, Ulrich Wangenheim / tenor és szoprán szaxofon valamint klarinét, Christian Elsasser /zongora, Andreas Kurz /nagybőgő, Andy Haberl /dobok.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei