2008. május 8.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Existence: Tibet - Zenével a tibeti kultúra jövőjéért

A Costa Verde Production névre hallgató lemezcég központja Észak Portugáliában van. A saját stúdióval (Minho Sound Studios) rendelkező kiadó szellemi hajtómotorja a zenei multi talentum, Margot Reisinger. A vállalkozás a zenei élet világ-, meditációs és relaxációs zene szegmensében tevékenykedik. Existence néven futó projektjüket 2002-ben indították az útjára.

A kiadónál a hangmérnöki teendőket az a Tom Bates látja el aki az elmúlt harminc évben olyan világsztárok lemezeinek megszületésénél bábáskodott többek között, mint Paul Simon, Bob Dylan, Stevie Wonder és Dire Straits. A szakember nevéhez 8 Grammy Díj köthető.
Buddha, Himalája, Létkerék, Kalacsakra mandala, a 8 szerencse jelkép, imamalom, zenélő edények, füstölők, Shambala, Lámák, Potala és a sort még a végtelenségig lehetne gyarapítani. De vajon mi az az egyetlen szó amelyik ezeket a "láncszemeket" lánccá képes fűzni? A válasz: Tibet
Egy olyan ország ami még napjainkban is ugyanolyan misztikus helynek számít, mint évszázadokkal ezelőtt. Tibet és a tibeti civilizáció néhány igényesebb kutatást és útleírást leszámítva alig ismert még ma is a világ, a nagyközönség előtt. Tibet lenyűgöző hegyvonulatok által határolt hatalmas terület. Száraz éghajlata tiszta, éles színeket és egymástól elütő formákat eredményez. Talán nincs még egy ilyen ország a Földön, amelyet találgatások, ijesztő mágiák, csodás történetek hihetetlen gazdagsága jellemezne. Tibet hajdanán erős volt és egységes. Akár egy igazgyöngyökből készült nyakék. Azonban ezek a gyöngyszemek ismert - itt részletezésre nem kerülő - politikai okok miatt szétgurultak a világban. Szerencsére ma már a Föld legtöbb országában vannak aktívan működő Tibet-központok. Sajnos egyértelmű dolog, hogy Tibet több évezredes kultúrájának megmentésére ilyen módon vagyis csak kívülről van lehetőség.
Ilyen kultúramentő missziót vállalt fel a Costa Verde Production is a Tibet című album elkészítésével. Annak ellenére, hogy az anyag Európában készült teljesen autentikusnak tekinthető, hiszen a megszületésénél - előadóként és tanácsadóként - tibeti emberek serénykedtek. A 11 kompozíciót magában foglaló album meditatív zene, ami egyfajta ős-egység nyugalmát árasztja. A meditáció az a mozzanat, melyben a külső és belső világ, a mikro- és makrokozmosz eggyé válik. A hallgató megtapasztalhatja azt a felemelő drámai hangulatot és tudattisztító hatást amelyet tibeti buddhista szerzetesek rendkívül mély basszus hangon végzett, éneklő recitációi eredményeznek.
Margot Reisinger csodaszép szerzeményei egy másik világba engednek bepillantást, ahová egyszer majd eljuthatunk, de egyelőre - hála az ilyen műveknek - legalább a résnyire nyíló ajtaján beleshetünk.

*


Existence: Tibet
Kiadó: Costa Verde Production (Portugália)
Megjelenés éve: 2006-2007.
Műsoridő: 62:55
Közreműködnek: Tibeti buddhista szerzetesek /ének, Phenpo Tendhar /ének, Tseten Norbu /ének, Nima Öser /ének, Nuno Joáo Gomes /hegedű, Tumursihan /mongol kürt és Margot Reisinger /ének, fuvola, gitárok, szitár, ütősök, tibeti harangok
Honlap: www.costaverdeproduction.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei