2008. május 10.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mark Knopfler Budapesten penget - Vissza a gyökerekhez

A Dire Straits frontembere, az együttes '88-as feloszlása után önálló karrierbe kezdett. Jöttek is a szólóalbumok szépen sorjában, most itt a hatodik, a 2007-es, Kill to get crimson címmel. Május 12-én saját, és legendás zenekarának dalaival kápráztatja el a hazai közönséget a Budapest Sportarénában este 20.00-kor.

A '70-es évek végén, amikor a világ fiataljai megőrültek a Punk zenétől, a Dire Straits, az akkor még alig ismert zenekar, olyan nyelven szólt hozzájuk, amit akkor is, és most is szívesen beszélnek milliók világszerte. Azért valljuk be, az átlagostól való eltérés nem minden esetben arat sikereket.
A modern rock történetében pengető nélkül játszó Mark, bár Glasgowban született, kevesen tudják, hogy magyar ősökkel büszkélkedhet. Édesapja a fasizmus árnyékában, Pécs környékéről indult nyugatra szerencsét próbálni, így jutott Skóciába.
A 65 koncertből álló európai turné egyik állomása fővárosunk, ahol nem először lép fel, hiszen 2005-ben járt már itt Shagri-la című albumával. Senkit ne tévesszen meg a nevével történő reklámozás, mert bár az említett zenekar elvileg nem létezik, a jelenlegi csapatban mégis jelen vannak a régi tagok, és a számokat is előszeretettel játsszák az új, egyéniek mellett. A Sultans of Swing, vagy a Money for Nothing ismerősen csenghet, pláne hogy utóbbi klipjének egyes jeleneteit első hazai fellépésükkor rögzítették, így érthető a kezdetleges digitális technikába csempészett kamu MTV-s közvetítés, melyben először a First Floor (itthon Első Emelet) nevű csapat kalimpál a Közlekedési Múzeum tetején, majd egy leányka énekli szerelmes dalát a Halászbástyán.
Saját karrierjének gyümölcsei is említést érdemelnek, a What it is, vagy a Boom, like that, amik már jelzik saját nyugodtságát, és tiszta zenei világának esszenciáját. Nem mai csirke, és ez zenéjéből is hallható, igaz a legkisebb rosszindulattal sem lehet kiégettnek nevezni. Új, itthon a boltokban kapható albumának hangzása egyszerűen kifinomultabb lett, mára inkább a háttérbe kívánkozik. A számok újak, zászlóshajók a Let it all go, és a Madame Geneva's lehetnek, mert ezek tükrözik lényének és munkásságának legjavát. Ugyebár a bulizós, éjszakázós fiatalságot fölváltotta a család, és az otthon melege. Így az egyetlen dolog, ami hiányzik belőle, a manapság (gombamód szaporodó fiatal csapatok mellett) divatos tomboló szenvedély. De egy idősödő zseninek ezt meg lehet bocsátani, pláne ha azt a világ 100 legjobb gitárosából a 27.-nek választják meg.
Május 12-én este 20.00-kor elhozza új albumát, csakúgy, mint az eddigieket, és ráadásként felcsendülnek a legendás Dire Straits-es akkordok is.

*


Mark Knopfler koncert
Helyszín: 1143, Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2008. május 12. 20.00
Jegyárak:
Állójegy: 9900.-
Ülőjegy: 12000.-

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
pogi1 2012-07-25 17:09:42
Nem Knopfler Ödönnek Hanem Knopfler Ervinnek hívták az apjukat,és nem pécsi hanem miskolci,és nem szerencsét próbálni ment hanem a nácik elől menekült a többi stimmel:-((((
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei