2008. május 11.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nick Cave and The Bad Seeds koncert - Lélekbe zárt rock

Május 26-án a Petőfi Csarnokba beköszön a zene, Nick Cave-nek és zenekarának, a The Bad Seeds-nek köszönhetően. Ez a fickó a zene által csúszott az emberi lélek legsötétebb mélységeibe, de egyben a zene emelte ki alkohollal és droggal fűszerezett igényes szerzeményeit, és szövegvilágának finom árnyalatait. Nick Cave jó tíz éve "heroinmentes", és termékenyebb, mint valaha. 51 évesen olyan benyomást kelt, mintha most lépne elő egy füstös bárból a zongora mellől, és kikérné ki tudja hányadik kávéját az őt bálványozó pincérnőtől.

Cave Ausztráliában született 1957-ben, és először festészetet tanult, de hamar "átköltözött" a kották és hangszerek világába. Első zenekara a Boys Next Doors kezdeti szárnypróbálgatásai után a zenekar Londonba, majd Berlinbe ment, de itt már, mint Birthday Party léptek fel. Ebből a korszakból, zenetörténeti szempontból Mick Harvey nevét érdemes megemlíteni, akivel majd évekkel később megalapítják a Bad Seesds-t, ami a mai napig is működő zenei projekt. 1984-ben a zenekar (Birthday Party) feloszlott, többnyire alkohol- és drogproblémák miatt. Még ebben az évben jelenik meg az új formáció első albuma a From Her to Eternity címmel, és már itt lehet érezni Cave igazi, sajátos hangzását, ami kiemeli a többi alkotóművész sokaságából. Az évek alatt több korong is a boltokba kerül, és Nick Cave neve lassan, de biztosan fogalommá válik. Zenéjében az enyhén depresszív, elgondolkodtató dallamok igazi ínyencséget jelentenek a zeneiparban. Hangzásvilága, zongorajátéka, borús, az emberi lélekbe hatoló orgánuma mind hozzátesz Cave egyediségéhez.

1989-ben tesz egy kis irodalmi kitérőt, és megjelenik könyve: And The Ass Saw The Angel címmel. Ezen kívül kisebb szerepekben feltűnik számos filmben is (Berlin felett az ég), és filmzenei lemezei elismertek mind a szakma, mind a közönség előtt.

1996-ban megjelenik Murder Ballads című lemeze, melynek központi témája a gyilkosság, és ennek lelki hatásai. Mind a szöveg, mind a zene kifejezi a téma komorságát, és fontosságát, az emberben fellehető alapvető gonoszságot. Egy évvel később The Boatman’s Call címen egy merőben más, erőszakmentes albumot adnak ki, melyre Cave legszemélyesebb szerzeményei kerülnek fel, enyhén vallásos színezettel, persze a művész sajátos tolmácsolásában. A lemez érdekessége, hogy a rajta található dalok Cave zongorajátéka köré épülnek fel, és ezáltal még érdekesebbé teszik az összhangzást. Jellemző zenéjében a kísérletező kedv. 2004-es Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus kettős albumán Nick Cave egy gospel kórussal dolgozik együtt.

Nick Cave zenéje olyan mély, és áthatolhatatlan, mint a hangja, és az általa írt szövegek, melyek bármelyik kortárs költő szerzeményeivel egyenrangúak lehetnek; sőt még jobbak, elevenebbek. A dallamok lassú, erekben életre kelt lüktetése ugyanúgy beleillik Cave világába, mint a középtempójú, progresszívebb szerzemények. A művész sokszínűsége, hatalmas munkatempója nem hagyja, hogy munkásága elvesszen a süllyesztőben. Turnék, lemezek, különféle zenei projektek színesítik pályáját és életművét. Élt már Berlinben, Londonban, Ausztráliában, sőt Brazíliában is, számos országban koncertezett, ahol mindig zenei különlegességként tekintenek pop-rock stílusban megírt albumaira.

Érdekességként megemlítendő, hogy Magyarországon 2005-ben a Jonathan Miller Kft. kiadásában napvilágot látott néhány magyar nyelvre lefordított Nick Cave dalszöveg. Az igényes kiadáson túl, többek között olyan, ma élő irodalmi személyek is dolgoztak a fordításokon, mint Müller Péter Sziámi, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, vagy Varró Dániel.

Az ausztrál énekes és zenésztársai az idén március 3-án megjelenő Dig, Lazarus, Dig!!! című lemez európai turnéjának köszönhetően jönnek el hozzánk május 26-án Budapestre. Az impozáns bajuszt növesztett Nick Cave-nek már sikerült többször is magával ragadnia a hazai közönséget, és valószínűleg ez most sem lesz másként. Igaz, a jegyárak borsosak, de vannak olyan előadóművészek, akik miatt érdemes spórolni, hogy élőben is szembesüljünk zenéjük erejével, s Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds éppen ilyen formátumú. Szóval, irány a Pecsa.

*


Nick Cave and The Bad Seeds koncert
Helyszín: Petőfi Csarnok
Dátum: 2008. 05. 26
Kezdés: 19:30
Jegyár: 9900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei