2008. május 16.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Krantz: Siberia - jazz, blues és country északi turmixban

Már az elején érdemes eloszlatni az esetleges félreértéseket Egyrészt nem a hideg és hatalmas Szibériáról szól a lemez, másrészt pedig nem orosz zenét rejt az ezüst korong. Richard Krantz egy svéd slide gitáros. 2007-ben az Amigo Music gondozásában került a zenei piacra a művész "Siberia" címet viselő debütáló albuma.

Stockholm egyik városrészét - azt ahol a gitáros is lakik - nevezik Siberia-nak; innen ered az album címe. Krantz zenéje több műfaj, a jazz a blues és a country sajátos keveréke. Néhány kivételtől eltekintve (például a tempósabb blues a "Bodie Miller") kifejezetten nyugodt, kissé ráérős tempóban muzsikálnak. Nem kimondottan pezsgő az atmoszféra, viszont egyszerre pihentet és szórakoztat is. Először az a benyomás alakul ki az emberben, hogy egy skandináv (művész)film zenéjét hallja. Az anyag nem ilyen célra készült, de mint az tudható semmit sem lehet száz százalékban kizárni. Vagyis bármikor "rácsaphat" egy filmes erre a korongra. Érezhető, hogy Krantz számára a zene nem pusztán hangzás, hanem események és szituációk sorozata. Talán ez a magyarázata annak, hogy "filmzenés" az egész.
A "Siberia" olyan végeláthatatlan teret képes megtölteni míves muzsikával, melynek közepén tűhegynyi pontnak érzi magát a hallgató.
Ezen az albumon is felismerhető az Észak-európai muzsikusok "védjegye", a kicsit melankolikus skandináv életérzés.

A Krantz által vezetett együttes előadásmódja akár "szelíd gyógymódnak" is tekinthető. Nincs falromboló hangerő és nincsenek fülsértő effektek. Amit kapunk az egy emberi, barátságos ugyanakkor, magában sok titkot rejtő produkció.

*


Krantz: Siberia
Közreműködnek: Richard Krantz /gitárok, Nils Berg /klarinét, Martin Höper /nagybőgő, Anders Olsson /dobok és Gustav Karlöf /billentyűsök.

Kiadó: Amigo Music
Megjelenés éve: 2007.
Műsoridő: 52:26
Az előadó honlapja: www.myspace.com/thekrantz

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei