2008. május 27.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bilal Sayeed Oliver soul koncertet adott az A38-on

Az amerikai neo-soul egyik kiemelkedő tehetsége, Bilal adott fergeteges koncertet kedd este Budapesten. Akik ott voltak, azoknak biztosan emlékezetes marad a lehengerlő előadásmód, amely káprázatosan jó hanggal párosul.

A 29 éves, komolyzenei képzést kapott Bilal Sayeed Oliver (tanulmányait a New York-i Zenei Konzervatóriumban folytatta) jazz-zenekarokban és operaénekesként is kipróbálta magát, ez mutatja rendkívül széles hangterjedelmét, és stílusbeli változatosságát. Hírnevét olyan széles körben elismert zenei legendák segítségével alapozta meg, mint Common és Erykah Badu. Hatással volt még zenéjére Prince és Nina Simone munkássága, és az utóbbi években neves soul és hip-hop előadókkal működött együtt, például John Legend-del, Jill Scottal, Musiq Soulchilddal, vagy Dr. Dre-vel. Zenéit és dalszövegeit maga írja.

A koncert helyszínéül az A38 állóhajó szolgált, promóció híján azon kevés néző előtt, akik véletlenül, vagy az utolsó pillanatban értesültek az eseményről. Habár a lassú soul-t női zenének tartják, a közönség legalább fele férfiakból állt, és lelkesedésük versenyzett a hölgyekével. Bilal fellépését fél 10-re ígérték, és elfogadható, körülbelül 20 perces csúszással színpadra is lépett egy dobos, egy billentyűs és egy basszusgitáros társaságában. Kezdetben nyugodtabb, lassabb dalokat játszott (Fast lane, Something to hold on), ütemes bólogatásra késztetve a közönséget, később táncolhatóbb, funkosabb zenére váltott. Trilláival és hirtelen magasról mély hangra váltásaival elismerő morajt váltott ki, és kellőképpen bemelegítette a hangulatot, például a "Gotsta be cool" remek előadásával. Néhány kellemetlen pillanatot okozott, amikor rákérdezett, hogy mennyien vásárolták meg 1st born second című albumát, és szinte senki nem jelentkezett (nyilván a letöltések miatt), de szerencsére hamar túllépett a kérdéskörön. Otthonos légkört sikerült teremteni, amikor úgy döntött maga veszi kezébe a billentyűket, így adva elő a "Lucky day" című számot - ekkor egy kis technikai segítséget kért a mikrofon kapcsán, így egy szerencsés fiatal lány a színpadra lépve részévé vált a fellépésnek. A koncert csúcsát egyértelműen a "Make me over" című dal előadása jelentette, ezalatt tapssal és a Bilal által megadott szavak éneklésével maga a közönség szolgáltatta a zenei alapot. Némi csendesebb levezetés, és a közönség már megszokott dicsérete után elhagyta a színpadot, de a tapsviharnak engedve vissztért, és előadta még egyik legismertebb, "Soul sista" című számát.

Mivel a soul zenei előadók ritka vendégek Magyarországon, kivételes élményben lehetett része mindenkinek, aki ellátogatott Bilal koncertjére. Reméljük, hogy továbbadja a lelkes közönség hírét, és a jövőben ez a tendencia változni fog!

Előadó: Bilal Sayeed Oliver
Stílus: neo-soul, jazz
Info: www.myspace.com/bilaloliver

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei