2008. június 1.Makai Péter Kristóf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Epica: Egy klasszikus összeesküvés Miskolcon

A klasszikus zene, tetszik vagy sem, még a művelt fiataloknak sem a kedvence. Egy Csajkovszkijt, Rossinit, Telemannt az ember nem hallgat nap mint nap, pusztán kikapcsolódás céljából, munka után - persze tisztelet a kivételnek. Ennek ellenére a nagyzenekari hangzás tovább él, csak nem a klasszikus, hanem a könnyűzenében. Minden, amit a zenebarátok szeretnek a monumentális, aszús muzsikában, azt éretten, gitárakkordostul fogják visszakapni júniusban, Miskolcon.

Ekkor, június 14-én lép ugyanis színpadra a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál keretében, az Opera Rock Show-n a holland alapítású Epica. A nevében is hősi énekeket idéző, kórussal és nagyzenekarral stúdióba vonuló gótikus metálbanda idén, a tavalyi Therion-siker után kapta meg a lehetőséget, hogy másodikként szerepeljen Miskolcon, egy rendhagyó koncert erejéig.

Az Epica klasszikus showhoz (Classical Conspiracy) a 2007-es The Divine Conspiracy című albumuk adta az ihletet, a zenekar első concept-albuma, melynek fő témája a címbeli isteni összeesküvés. Ezek szerint a világ vallásai azért alakultak ki, hogy az emberiség rádöbbenjen valódi mivoltára, ami egy és ugyanaz minden egyes ember számára.

A júniusi koncerten azonban nem minden szám erről az albumról fog felcsendülni. A tagok erre a különleges alkalomra repertoárukat kifejezetten az operát és metált is szerető közönség számára alakították ki, ezért a nagyzenekart igénylő darabok előnyt élveznek a halálhörgéseket megkövetelő számokkal szemben. Ezen felül igazi klasszikusokat, Grieget, Carl Orffot, Prokofjevet, Mozartot, Dvořakot, Vivaldit és Verdit is hallhatunk a minden bizonnyal nagyszerű előadáson.

Az Epica számára már nem újdonság nagyzenekarral együtt dolgozni. A holland Joyride filmhez már egyszer írtak egy teljesen szimfonikus, Ennio Morriconét, Alan Silvestrit és Danny Elfmant idéző filmzenét. Ez a műfaj a csapat összes albumára komoly hatással volt, és az első albumuktól, a The Phantom Agony-tól kezdve mindig új és új tartalmakkal töltötte meg a Simone Simmons és Mark Jansen nevével fémjelzett zenekart. A június 14.-i Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon sem várhatunk mást a holland zenészektől, mint megváltó, drámai katarzist.

*


Epica a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon
Opera Rock Show
Időpont: 2008. június. 14., este 9 óra
Helyszín: Miskolci Jégcsarnok
Jegy ára: 5500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei