2008. június 4.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nigun koncert - klez-jazz a Budapest Jazz Clubban

Hazánkban, sőt egész Európában egyedülálló irányvonalat követ a Nigun zenekar, mely a kelet-európai zsidó zenei hagyományokat fantasztikus leleményességgel ötvözi a jazz szabadságával. Az utánozhatatlan hangulatot teremtő együttes csütörtökön a Budapest Jazz Clubban lép fel.

A Nigunt Párniczky András alapította 2001-ben, s azóta már három lemezzel gazdagították ezt a nagyszerű műfajt. A nigunok egyébként olyan spirituális dalok, amelyek kántálása segít elérni az eksztázis állapotát ugyanúgy az előadó számára, mint azokéra, akik hallgatják. Az együttes neve magyarul annyit tesz: szavak nélkül.

A zenekar rendszeresen fellép vendégszólistákkal. A 2006-ban megjelent harmadik lemezükön Daniel Zamir izraeli szaxofonos vendégeskedett, 2007-ben Matt Darriau-val, a Klezmatics és a Paradox Trio tagjával koncertezett a Nigun a Művészetek Palotájában. Két tagjuk ugyanott részt vettJohn Zorn Cobra című darabjának előadásában.

2008 elejétől Párniczky András (gitár), Borbély Miklós (szaxofon, furulya), Kézdy Luca (hegedű), Nagy Péter (bőgő) és Jeszenszky György (dob) felállásban játszik a zenekar, így öten lépik át újra és újra az egyes műfajok határait, hogy közönségüket ámulatba ejtsék.

A Nigun gyakran szerepel külföldön, első lemezük amely tükrözi a műfaji elképzeléseiket, Klezjazz címmel 2003-ban jelent meg, és a 2004-es Standard a Gramofon című szaklapban a legmagasabb pontszámot kapta.

*


Helyszín: Budapest Jazz Club .(VIII. ker. Múzeum utca 7.)
Időpont: 2008. június 5.
Jegyárak: 1000/700 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei