2008. június 8.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mező-Arruda László nyerte a houstoni Ima Hogg gordonka-versenyt

Mező-Arruda László magyar csellista nyerte meg az Egyesült Államokban a fiatal művészek számára kiírt houstoni Ima Hogg-versenyt. A zsűri megítélése szerint Mező-Arruda László kiemelkedett a mezőnyből az összetett szempontrendszer szerint, amelyben egyaránt mérlegelték a technikai tudást, az interpretációt, a személyiséget, továbbá a közönséggel való kapcsolatteremtés képességét és a tehetség ígéretességét.

A budapesti születésű magyar zenész az Egyesült Államokban él, Los Angelesben, a University of Southern California hallgatójaként folytat posztgraduális tanulmányokat. Hatévesen kezdett gordonkázni, apja Mező László, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, a Bartók Vonósnégyes csellistája. A debreceni Kodály Zoltán Szakközépiskolában érettségizett 1998-ban, és még ugyanabban az évben megnyerte a Kertész Ottó Emlékversenyt. Magyar diplomáját 2002-ben szerezte meg, később több kiemelkedő jelentőségű mesterkurzuson vett részt.

Szólistaként fellépett Európa legtöbb országában, továbbá Japánban, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában; a gordonkairodalom legfontosabb remekműveit mások mellett olyan neves művészekkel szólaltatta meg mint Fischer Ádám, Hamar Zsolt, Jerzy Swoboda, Suehiro Makoto és Záborszky Kálmán.

A Houston Chronicle című lap vasárnap azt írta, furcsának találja a verseny zsűrijének döntését, mert bár a magyar művész "lelkiismeretes pontossággal", élesen, kitűnően megformálva adta elő Édouard Lalo Csellóversenyét, alig volt tetten érhető személyisége, interpretációjában kevés volt a kreativitás. A Chronicle szerint elhangzottak az övénél szenvedélyesebb előadások is, amelyek azonban technikailag bizonytalanabbak voltak.

A houstoni szimfonikusok versenyén a második helyezést Chloé Trevor amerikai hegedűművész érte el, a harmadik és a negyedik két koreai zongorista, Yoonjung Han és Jeewon Lee lett.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei