2008. június 9.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

The Cure - Ősszel érkezik a bűvös tizenhármas

Robert Smith, a The Cure frontembere mindig azon munkálkodik, hogy a nyolcvanas években felépített, amolyan gótikus-darkos stílusát életben tartsa, és bár évek óta fel-felröppen a hír, hogy a zenekar végleg feloszlik, valami mindig "közbejön", és a pop-rock kultúra különlegességének számító, hangzásvilágában is depresszív csapat, köszöni, jól van, és ősszel érkezik az új lemez.

A Cure maga a mélységben megbúvó erő, mely 1976-ban tört a felszínre, igaz a zenekar alapításának éve nem azonos a siker éveivel, sőt, az 1979-ban megjelenő első lemez sem hozott azonnali ismertséget a bandának. 1983-ban aztán megtörtént a nagy áttörés, és az addig már számos tagcserén túlesett Cure, Lovecats című dala igazi sláger lett. A lemezek szépen sorban megjelentek, és Smith kifestett szemeinek, és hajlakkal feltupírozott hajának köszönhetően a zene mellett a látvány is komoly hangsúlyt kapott. Videóklipjeik sajátos képi világa, sötét, depresszív hangulat: ez jellemzi a korai Cure-t, és Smith amolyan tinédzser-bálvánnyá avanzsálódott, aki nem a kommersz értékeket képviseli, hanem sokkal mélyebb, az emberi lélek árnyalatainak komorabb oldalát énekli meg.

Az popslágereket gyártó, és a mélyebb, progresszívabb szerzeményeket egyaránt jegyző banda 1985-ben a tengerentúlon is letette névjegyét az amerikai zenei piacon. A Head On The Door lemezről több nóta is sláger lett, és az immár hatodik koronggal büszkélkedő együttes pályája elkezdett felfelé ívelni, részben a daloknak, részben Smith szokatlan megjelenésének köszönhetően.

A kilencvenes évek aztán kissé visszaszorították a Cure-t, de az alapítótagnak számító Lol Tolhurts eltávolítása, és az ezáltal indult per ellenére sem szűnt meg a zenekar, igaz a kilencvenes évek második felére egyre többször lehetett hallani a feloszlásról szóló pletykákat, és Smith párszor ki is jelentette, hogy az aktuális turné lesz az utolsó.

A banda mégis együtt maradt, és 2008. szeptember 13-án megjelenik tizenharmadik stúdiólemezük, melynek címe ismeretlen, de egy különös ötletnek köszönhetően a dalok egy része már a megjelenés előtt hallható lesz. Smith-ék, hogy a rajongók kedvében járjanak, minden hónap tizenharmadikán piacra dobnak egy nótát, ami május havában a The Only One című szerzemény, de júniusban sem maradnak új dal nélkül az érdeklődök: az albumról a Freakshow lesz majd elérhető a nagyközönség számára.

Az internetet kihasználva a Cure kellőképpen felcsigázza az érdeklődést az új korong iránt, és azt hiszem, egy olyan bandának, amely már több generációt (szám szerint hármat) is "kiszolgált", kijár a kult-státusz. Úgy, mint a rajongóknak egy új lemez.


Az új album megjelenésének ideje: 2008. szeptember 13.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei