2008. június 12.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Havasi Balázs és a The Unbending Trees a Benczúr Házban

Egy családias, baráti hangulatú zongoraestnek lehettek fül- és szemtanúi azok, akik május 25-én ellátogattak Havasi Balázs előadására a Benczúr Házba. A díszteremben megrendezett különleges szalonkoncert egyúttal egy régi álom beteljesülése volt, hiszen egy Magyarországon keveset hallott formáció fellépését nézhettük végig.

Havasi Balázs 1975 ben született. Négy éves kora óta élete a zongora, akkor fedezték fel tehetségét, abszolút hallását. Zongoraművészként komoly klasszikus zenei karrier várt rá, de több kedvet érzett a crossover műfaj iránt: nagysikerű feldolgozáslemezekkel kezdte zenei munkásságát. Ma már kizárólag saját szerzeményeit komponálja és adja elő, azonban ezt nem kizárólag egyedül teszi, hanem a The Unbending Trees nevű háromtagú zenekarral is. Elmondása szerint a baráti felkéréseket az összejöveteleken rendre visszautasította, mondván: "Szórakozni jöttem". Ezen barátoknak próbált kárpótlást nyújtani a Benczúr Házbeli előadással, és persze felidézett egy régi hagyományt abból a korból, amikor a kiváltságosok szűk köre a zongorát körülülve hallgathatta, és nézhette a mester játékát.

Havasi Balázs képes keményen dolgozni, ugyanakkor a magánéletében bohém. Az emberek gyakran csodálkoznak, hogyan egyeztethető össze a profi thai-box múlt egy zongoraművész életével, hogyan válhatott hobbijává a siklóernyőzés, hogyan lelkesedhet annyira a profi box, valamint a különböző autó- és motorcsodák iránt. "Elég akkor zongoristaként viselkednem, amikor színpadon vagyok" - szokta mondani. És talán ez, a személyiségében lakozó kettősség teszi annyira magával ragadó előadóvá...

THE UNBENDING TREES

Három éve komoly elhatározásra jutott Havasi Balázs: befejezi a crossover stílusú zenei pályafutását, és csak a saját szerzeményeivel hajlandó fellépni. A kezdeti nehézségeken gyorsan túllépett, és egymást követték a felkérések és a zajos sikerek, s hamar beigazolódott, hogy a döntés helyes volt. 2007 jelentette a fordulópontot Havasi életében azért is, mert Hajós Kristóf és Háry Péter azzal keresték meg, hogy hozzanak létre egy, a szerzeményeit új perspektívába helyező háromtagú formációt. A Balázs zongorajátékát elemi erejű énekhanggal, és modernebb hangszerelésben megjelentető down-tempo zene nemzetközi menedzsmentjét a Ben Watt (Everything But The Girl) által jegyzett londoni Strange Feeling Records kiadó vállalta fel. Az UBT fogadtatása nagyon kedvező volt, első két klipjüket (You Are A Lover, Alfred's Lovesong) az MTV HUNGARY rotációban tűzte műsorra.

Az előadást nagy érdeklődéssel várta a közönség, majd mint akit megigéztek, úgy ültük végig néma csendben a másfél órás hangjátékot. Mozdulatlanul figyeltük azt, ahogy Balázs becsukott szemmel játszott, ahogy zenéjébe minden érzését beleadta. Akik erősen koncentráltak, láthatták a képeket és gondolatokat, amik a zongoraművész felett a hangszerből előcsalt dallamokból épültek fel. A klasszikus alapokra épült, hagyományokat tisztelő műalkotások sokban hasonlítottak a nagy elődök műveire, mégis lendületesek, és a maguk nemében modernek tudtak maradni.

Havasi Balázs honlapja sok érdekes információval szolgál, többek között meghallgathatjuk zenei játékát, és megnézhetjük koncertfelvételeit is, valamint információkat kaphatunk jövőbeli fellépéseiről.

Az együttes honlapja pedig itt található.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei