2008. június 27.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kun Péter, "Kunos" emlékét idén is őrzi az Edda

Kun Péter, Kunos, az Edda huszonöt éves gitárosa tizenöt éve, máig tisztázatlan körülmények között, egy motoros balesetben szörnyethalt. Július 26-án, Agárdon egykori zenésztársai idén is megemlékeznek a fiatalon elhunyt gitárosról.

Kun Péter, a magyar rockzene egyik felejthetetlen alakja 1967. október 29-én Pusztaszabolcson született. Valószínűleg édesapja hatására, aki szintén zenész volt, már gyermekkorában eldöntötte, hogy zenével szeretne foglalkozni. Kezdetben gordonkázni tanult, de a Deep Purple japán koncertlemezét és Blackmore gitárjátékát hallva végül a gitár mellett döntött.

Hosszú út vezetett az Eddáig. Első zenekara 1984-ben alakult, Triton néven, majd feltűnt a Magazin, a Sing-Sing és a Pokolgép gitárosaként is. Pataky Attila 1991-ben kérte fel az Edda gitárosának. Három hetes próbaidőszak után, május 1-jén a PECSÁ-ban lépett először színpadra az Edda tagjaként és az együttesnek haláláig tagja volt.

Pataky Attila (ének), Gömöry Zsolt (billentyű), Donászy Tibor (dob), Kicska László (basszusgitár) zenésztársaként, rövid pályafutása alatt szinte mindent elért, amit elérhetett: három nagylemez (EDDA 13, Az EDDA két arca, Elveszett illúziók), szakmai elismertség, koncertek sorozata, eljutott a zenekarral Amerikába és nagyon rövid idő alatt elnyerte a rajongók szeretetét és tiszteletét.

1991-től nyaranta rajongók ezrei utaztak a Velencei-tóhoz, hogy néhány felejthetetlen napot töltsenek a zenekar tagjaival. Agárdon évente megrendezésre került az Eddások Országos Találkozója, közismertebb nevén az Edda-tábor.

Kun Péter 1993. július 10-én, a harmadik Edda-tábor ideje alatt szenvedett motorbalesetet. A baleset körülményei a tizenöt évvel ezelőtti tudósításokból sem derültek ki.
Amit biztosan lehet tudni az az, hogy Kun Péter hajnali négy óra után szállt motorra és elindult Budapest felé. Barátnője aggódott érte, ezért az Edda egyik testőrével utána indultak. Feltételezések szerint Kun Péter meg akart fordulni, hogy visszamenjen Agárdra, és ekkor történt a baleset. A testőr hiába fékezett, a mikrobusz elsodorta a huszonöt éves gitárost. A baleset helyszíne ma is zarándokhelynek számít.

Az emlékkoncertet 2008. július 26-án tartják az Agárdi Pop Strandon.

*


Edda Művek emlékkoncert
Helyszín: Agárdi Pop Strand
Időpont: 2008. július 26. 21:00
Jegyár: 3400 Ft
Bővebb információk: www.agardipopstrand.hu, www.edda.hu, www.9386.atw.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
K 2008-07-10 19:14:24
A lányáról, Kun Petráról miért nincs egyetlen megjegyzés?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei