2008. június 28.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Budapesti Fesztiválzenekar, Bernstein és a klezmerkirály a Hősök terén

Világhír, hírnév, sikerek. A Budapesti Fesztiválzenekarnak bőven kijutott mindháromból az elmúlt 25 év során. Ez persze kemény munka gyümölcse, hiszen ekkora kort csak az igazán nagyok képesek megélni. De mindez Fischer Iván karmester és Kocsis Zoltán zongoraművész nélkül sosem valósult volna meg, mivel Ők alapították a zenekart, és nekik köszönhető, hogy a legjobbak, és csakis a legjobbak zenélnek benne, a legkiválóbb hangszerekkel.

Az elmúlt 25 év számos kitüntetést és díjat eredményezett a zenekarnak, több lemezükért megkapták a Gramophone-díjat, valamint a Diapason d'Or-t, a Telerama és a Le Monde de la Musique kitüntetéseit. Legutóbb 2007-ben, Londonban könyvelhették el, ahol Mahler 2. szimfóniájának tolmácsolásáért vehették át a Gramophone-díjat. (A világ legtekintélyesebb komolyzenei szaklapja által adományozott díjat a lemez-szakma Oscarjának tartják, a nyerteseket az előző évben megjelent sok ezer komolyzenei felvételből választják ki.)


Persze az érdem Fischer Ivánt illeti, hiszen számos újítást bevezetett, hogy a zenekar sikeres legyen. Intenzív próbamódszereket, kamarazenélést honosított meg, amely minden zenekari tag számára biztosítja a kreatív munka lehetőségét, emellett számos új koncertformát talált ki és vezetett be, többek között az évtizedek óta töretlenül sikeres kakaókoncerteket kisgyerekeknek, a meghirdetett mûsor nélküli titok-koncerteket, a beszélgetéssel egybekötött egyforintos koncerteket, a Hősök terén tartott nagyszabású szabadtéri hangversenyeket, a szcenikus elemekkel kibővített koncerttermi operaelőadásokat. Több fesztivál alapítása fűződik a nevéhez, így a kilencvenes évek nyári barokk zenei fesztiválja és a 2005-ben elindított Budapesti Mahler Ünnep, amely lehetőséget nyújt új művek rendelésére és bemutatására is. Zenekarvezetőként mindent megtett annak érdekében, hogy zenésztársai a világ legjobb hangszereivel játszhassanak. Többek között 8 hegedû és 3 brácsa is van a birtokukban Peter Greiner, a világhírű német hangszerkészítõ mester mûhelyébõl.

A nemzetközi zenei élet számos kiemelkedő egyénisége lépett fel a zenekarral, így Solti György (aki haláláig a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Kurt Sanderling, Charles Dutoit, Gidon Kremer, Végh Sándor, Schiff András, Heinz Holliger, Agnes Baltsa, Ida Haendel, Martha Argerich, Hildegard Behrens, Jurij Basmet, Rudolf Barsaj, David Zinman, Radu Lupu, Thomas Zehetmair, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Misha Maisky, Maria-Joao Pires, Kiri te Kanawa, Vadim Repin, Helen Donath, Richard Goode stb.

2008. június 29-én, a Hősök-terén, 18:30-kor a Budapesti Búcsú keretében rendezi meg a BFZ koncertjét a Fővárosi Önkormányzat, a Budapest Bank Zrt. és a Duna TV támogatásával. A karmester a zenekar alapítója és vezetője: Fischer Iván lesz. A zenekar előadásában Leonard Bernstein A városban (On the Town) - három táncjelenet (00:10) Leonard Bernstein West Side Story - szimfonikus táncok (00:24) és Gil Aldema Haszid hangulatban - szvit klarinétra és kamarazenekarra (00:13) művek hallhatóak. Vendégszereplőként, a Buenos Aires-ben élő zsidó származású Giora Feidman (klarinét) lép majd fel, aki húszéves korában már az Izraeli Filharmonikusok szólamvezetője volt, szólistaként eljátszotta a klasszikus klarinétirodalom minden fontosabb művét, miközben folyamatosan kereste a klasszikus zene népzenei gyökereit. Tanulmányozta a palesztinok, a zsidók dalait, a török, a perzsa, az indiai és a kínai népzenét. Ezek mind egységgé forrtak benne és a klezmer zenével összhangban alkotják saját egyedi stílusát. Számos zenei díjat nyert, klarinétosként fellépett színházi előadásokban, dolgozott filmekben.


Számos hasznos információ megtalálható a zenekar hivatalos honlapján.

*


Budapesti Fesztiválzenekar - Bernstein és a klezmerkirály a Hősök terén
Karmester: Fischer Iván, Giora Feidman
Időpont: 2008.06.29. vasárnap 18:30
Helyszín: Hősök tere
Belépő: ingyenes

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Fyfike 2008-06-29 16:29:11
Én úgy tudom, hogy lesznek, máshol így hirdették.
nem
regisztrált
hablaty 2008-06-29 14:57:07
most is lesznek papírszékek?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei