2008. július 2.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szakcsi Lakatos Béla worldmusicalt írt Shakespeare tündérmeséjéből

Szakcsi Lakatos Béla Shakespeare népszerű tündérmeséjéből írta meg az első worldmusicalt, ami a zenész találmánya. A különleges produkció a Szegedi Szabadtéri Játékokra készült. Rendezője és művészeti vezetője Kerényi Miklós Gábor, a szöveget Müller Péter Sziámi írta.

Shakespeare drámájának megzenésítése a rendező Kerényi Miklós Gábor és a dramaturg Böhm György ötlete volt. Szakcsi Lakatos Bélát Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operett Színház igazgatója arra kérte, hogy írjon cigány musicalt a Szentivánéji álomból. Az eredmény azonban nem cigány musical, hanem egy új műfaj, worldmusical, világmusical lett. Szakcsi Lakatos Béla megindokolta, miért érezte szükségét az új műfajnak: "Azt mondtam, se cigány musical, se angolszász musical nem lesz. Olyat szeretnék, amit még soha senki nem írt, s kitaláltam, legyen a Szentivánéji álom világmusical."

A kitűzött célt sikerült elérni. A worldmusical, mint az emberiség zenéje, tartalmaz néhány operabetétet, popzenei, indiai, török, spanyol, cigány, román, soul, rap és magyar népzenei elemeket is.

Szakcsi Lakatos Bélától nem áll távol sem a musical, sem az újító gondolatok. Ő írta Magyarországon az első musicalt, Piros karaván címmel és kitalálta a cigány dzsessz műfaját, ami attól cigány dzsessz, hogy az eredeti magyarországi cigány folklórt teremtette újra énekesekkel, modern dzsessz elemekkel.

Kerényi Miklós Gábor kifejezetten a Szededi Szabadtéri Színpad körülményeihez igazodva rendezte az első worldmusicalt, melynek szövegét Müller Péter Sziámi írta Szakcsi Lakatos Béla zenéjére. Nem csak az alkotók névsora lehet garancia a sikerre, a szereposztás sem mindennapi. A főszereplők a Budapesti Operettszínház jól ismert színészei. Oberont Szabó P. Szilveszter, Titániát Janza Kata, Zubolyt Bereczki Zoltán, Puchot Kerényi Miklós Máté, Lysandert Dolhai Attila alakítja.


A produkció ősbemutatója 2008. július 25-én lesz Szegeden, a Dóm téren.

*


Szakcsi-Müller PSZ-Kerényi MG: Szentivánéji álom
Helyszín: Szeged, Dóm tér
Időpont: július 25., 26., 27., augusztus 1., 2. 21:00
Esőnap: július 28., augusztus 3.
Jegyárak: 3700 Ft-tól 13200 Ft-ig, bérletkonstrukcióval 10% kedvezmény
Bővebb információ: www.szegediszabadteri.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei