2008. július 14.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Plácido Domingo: Pasion Espanola

Talán kevesen gondolják, hogy a világ egyik leghíresebb tenorja, Plácido Domingo 50 évvel ezelőtt egy Los Black Jeans névre hallgató rock'n'roll együttes háttér énekese volt. Az azóta eltelt évtizedek alatt gyakorlatilag hiánytalanul az összes tenor szerepet elénekelte. A kísérletező kedvű művész - hála az Universal kiadónak - most is egy új oldaláról mutatkozik be.

A közelmúltban megjelent, Pasión Espaňola címmel megjelent albumán copla-kat énekel. A copla verses, vallásos és didaktikus jellegű ének. A műfaj eredete a mai napig nem tisztázott. A korabeli források tanúsága szerint a kora középkorban Spanyolországban írtak copla-kat, de az első ténylegesen lejegyzett énekek a 17. századból valók. Egyezményesen a 19. század előtt született műveket régi, az azt követőket pedig új copla-knak nevezik. A műfaj egyik formai jellegzetessége, hogy a szerzőik szívesen rejtik el nevüket akrosztikon formájában a sorok kezdőbetűiben.
Domingo saját nézetei szerint a copla-k gyakorlatilag néhány perces, esszenciális értékkel bíró mini operák, melyeknek a témája a szeretet, a szerelem, az elmúlás, a magányosság, a hit és a remény. A tenor a mostani lemezére - Mostano Morales-től Monreal Lacosta-ig - különböző szerzőktől válogatott 13 copla-t. A "mini operákat" hallgatva, most is bizonyosságot nyer, hogy Domingo hangja úgy működik, mint egy kapcsoló. Ami segít - legalább egy órácskára - elfeledkezni a külvilág gondjairól. A tenor hallatlan könnyedséggel, de ugyanakkor nagyon mély átéléssel énekel. Megpróbálja néhány percbe sűrítve átadni azokat az érzéseket amelyekre pl. egy nagyoperában akár több felvonásnyi ideje is van. Az elhangzó repertoárból a személyes kedvencem, López-Quirogy Y Miquel szerzeménye az "iAy, Maricruz". Méghozzá azért, mert számomra ez az előadás közvetíti felénk a leghitelesebben a szerző szándékát, gondolatait, lelkének mélységét és odaadását.
A visszafogott színvilágú külső borító egy vérvörösben izzó belsőt takar, ami sokat elárul a spanyol temperamentumról.
Domingo szerteágazó művészi tevékenysége többek között azért nagyszerű, mert olyan rétegekhez is közel viszi a zenét, akiknek egyébként eszükbe sem jutna kapcsolatot keresni a komolyabb műfajokkal.
Akik élőben is szeretnék hallani a mestert azok feltétlenül menjenek el augusztus 2-án a tenor pécsi koncertjére.

*


Plácido Domingo: Pasión Espaňola
Kiadó: Universal Music
Műsoridő: 53:50
Honlap: www.placidodomingo.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei