2008. július 19.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Snoop Dogg újra fellép Budapesten

2008. szeptember 10-én látogat hazánkba a rap királya. Akik kihagyták a tavaly júliusi koncertet azért, akik pedig ott voltak, és emlékeznek milyen jó volt, azoknak azért érdemes ellátogatni ez alkalommal a Papp László Budapest Sportarénába, ahol az Ego trippin’ című új album kapcsán ad majd koncertet Snoop.

1992 december 15. piros betűs nap minden hip-hop zenét kedvelő naptárában, ezen a napon adta ki Dr. Dre, a műfaj mogulja első szólóalbumát, The Chronic címmel. Ez a lemez több szempontból is történelmet írt: lezárult vele a mai napig emlékezetes N.W.A (Niggas with Attitude) korszak, és a gangsta rap nagy öregjei részben átengedték helyüket a fiatalabb generációnak (például 2Pac-nak). Ezzel egy időben ismertté vált a g-funk műfaj a hip-hop-on belül, ami egy dallamos, nyugodt, hipnotikus zenei irányzatot takar. Végül, de nem utolsó sorban ennek az albumnak köszönhetően, tulajdonképpen társ-előadóként tűnt fel a rap-muzsika azóta is legfényesebb csillaga, aki akkoriban még Snoop Doggy Dogg néven szövegelt. Egy évvel később, mindössze 22 évesen jelentette meg az érán belül minden eddigit felülmúló várakozásnak örvendő szólólemezét, a Doggystyle-t. Nem okozott csalódást: az összes rajta szereplő szám alapot képez a műfaj kedvelői számára, mindenki betéve tudja, hogy "Rollin’ down the street, smokin indo, sippin’ on gin and juice/Laid back - with my mind on my money, and my money on my mind", és a nagykutya azonnal egy himnuszt is kreált magának What’s my name címmel. Ezen a 2 albumon alapult a ’90-es évek közepének legnépszerűbb hip-hop irányzata, és további zseniális előadók nőtték ki magukat belőlük, és hatásukra, például Warren G és Nate Dogg.

Snoop Dogg pályája innen folyamatosan ívelt felfelé, és a Death Row Records fényét emelte Suge Knight-tal, 2Pac-kal és továbbra is Dr. Dre-vel együttműködve. 2Pac 1996-os halála a hip-hop műfajnak és magának Snoop-nak is hatalmas törést jelentett, Tha Doggfather című albumát neki dedikálta. Mivel a kiadó vezetőjével, Knight-tal elmérgesedett a viszonya, következő lemezét már Master P lemezcégénél, a No Limit Records-nál adta ki 1998-ban (Da game is to be sold, not to be told), majd egy évre rá a következő, No Limit Top Dogg-ot is. Ezek mérsékelt sikert értek el, az ezredforduló azonban újabb együttműködést hozott Dre-vel az ő 2001 című albumán, amely újabb, modernebb köntösbe öltöztetett himnuszokat biztosított a rap-szcénának (Still D.R.E, The next episode). Cserébe Dr. Dre is segített az új Tha last meal című korong elkészítésekor, és Snoop olyan remek vokálosok segítségét is igénybe vette, mint Kokane, Butch Cassidy és az elmaradhatatlan Nate Dogg. Következő két albuma (Paid tha cost to be da boss - 2002 és Rhythm and gangsta: The masterpiece - 2004) készítésekor sem szakadt el eddigi segítőitől, és még újabbat is szerzett, az ekkoriban népszerűvé váló Pharrell Williams személyében, aki beépítette a számokba a kommerszebb Neptunes-hangzást, és ugyanerre alapozva még olyan előadók karrierjét segítette, mint például Busta Rhymes, Robin Thické, vagy éppen Justin Timberlake. Ugyanígy 2004-ben Snoop összeállt Warren G-vel és Nate Dogg-al, hogy egy közös g-funk lemezt adjanak ki 213: The hard way címmel, ami finom kis csemege a műfaj kedvelőinek.

Utolsó előtti lemeze Tha blue carpet treatment címmel (a kék a los angeles-i Crips banda színe, és Snoop kedvence) 2006-ban jelent meg, és haladva a korral a rapper olyan időközben népszerűvé vált előadókat kért fel az együttműködésre, mint például Akon, The Game, Jamie Foxx, de a "régiek" közül is szerepel rajta Ice Cube, George Clinton (a funk egyik legendája), Kurupt, E-40.
Ego trippin’ című 2008-as albumát egyedül szándékozott elkészíteni, de aztán nem tudott ellenállni régi barátainak, így Charlie Wilson (a Gap Band-ből) több számban is szerepel, és feltűnik rajta Kurupt, Pharrell, Jamie Foxx is. Az Everlast-tel felvett "My medicine" című country-rap hibridhez készített utoljára videoklipet, amiben hetyke cowboy-kalapban gitározgatva fricskázza az amerikai népzene konzervatív rajongóit.
Képtelenség összeszámolni, mennyi előadóval működött együtt Snoop az utóbbi 16 évben, mindenestre tény, hogy sikere garantált, bármilyen videóban vagy filmben tűnik fel jellegzetes alakja, márkajelzéssé vált szájhúzása vagy pöfékelése.

Snoop Dogg 2007. júliusában lépett először magyar színpadra, zenekari háttérrel, és többek között Kurupt kíséretében. 2008. szeptember 10-én 19:30 órakor a Papp László Budapest Sportarénában tekinthetjük meg ismét ezt a zenei legendát, és nem kétséges, hogy ismét felejthetetlen élményt okoz majd rajongóinak. A jegyárak (ülő és álló) 6.900 és 15.000 Ft között mozognak majd.

*


Snoop Dogg koncert
Időpont: 2008. szeptember 10. 19:30 óra
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Belépők: 6.900-15.000 Ft
Szervező: Show Time Budapest
További információ: www.showtimebudapest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Fyfike 2008-09-11 07:11:55
Milyen volt?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei