2008. július 23.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ella Fitzgerald és Louis Armstrong egy albumon: Porgy and Bess

Korszakunk egyik jellemzője a "gyorsfogyasztó" zenei kultúra térnyerése. Ennek az ellensúlyozására mindig nagy jelentőséggel bír a múlt zenei emlékeinek ápolása. Ennek szellemében került a közelmúltban a zenei piacra a jazz két halhatatlan nevének, Ella Fitzgerald-nak és Louis Armstrong-nak a közös albuma Porgy and Bess címmel.

A Porgy & Bess-t több, mint 70 évvel ezelőtt mutatták be Broadway-n. A Gershwinék nevéhez fűződő mű hajdanán musicalnek indult, de mindig is ott lebegett a musical-opera határmezsgyén, nem kis fejtörést okozva a kategorizálásra törekvő zenetudósoknak.

A szakma valahol a 50-es évek tájától kezdve már operának tekinti az időközben több változtatáson átesett darabot. A nagyközönség szemében azonban a Porgy & Bess mégsem opera, hanem inkább musical-slágerek gyűjteménye. Nem utolsó sorban olyan kompozícióknak köszönhetően, mint a Summertime. Gershwin zsenialitása többek között abban rejlik, hogy számos, különböző zenei réteget (jazz, blues, klasszikus zene, stb.) kovácsolt össze úgy, mint ahogyan hajdanán a fegyverkovácsok is több acélrétegből készítették el a "világverő" kardjaikat...

A közelmúltban a Verve Records / Universal Music gondozásában egy remek Porgy & Bess feldolgozás album jelent meg, méghozzá Ella Fitzgerald és Louis Armstrong tolmácsolásában. Az előadópáros produkciójáról nagyon nehéz bármi érdemit írni hiszen az önmagáért, önmagáról beszél. A repertoárban olyan nagyszerű kompozíciók kaptak helyet, mint az "I Wants To Stay Here", a "Bess, You Is My Woman Now", az "A Woman Is A Sometime Thing" és természetesen a korábban említett Summertime is. Ez utóbbinak számtalan feldolgozása ismert, de számomra - trendek ide vagy oda - mégis ez számít etalonnak. A két zenei géniusz már az első taktusoktól kezdve közös hullámhosszon van és mesterien tolmácsolják azt amit Gershwinék sok évtizeddel ezelőtt megálmodtak. A hallgatót nagyon könnyen a hatalmába keríti a Fitzgerald-Armstrong mágia.
Ennek a Porgy & Bess feldolgozásnak minden valamire való lemezgyűjteményben ott a helye.

***


Ella Fitzgerald feat Louis Armstrong: Porgy and Bess
Kiadó: Verve Records / Universal Music
Honlap: www.ververecords.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2008-10-20 04:47:45
Csak szuperlativuszokban lehet beszélni erről a lemezről.Legcélszrerűbb "csak" hallgatni.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei