2008. július 25.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

"Énekelj, ne háborúzz!" - Lenny Kravitz Budapesten

A 44 éves énekes 3 napot töltött Budapesten, hétfőn shoppingolt egyet a Nyugati téri bevásárlóközpontban, szerdán klipet forgatott nálunk. Kedden, 2008. július 22-én pedig fergeteges koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában az "It’s time for love revolution" című lemez kapcsán szervezett turné keretében, és a címhez hűen valóban forradalmat láthattunk, mind szeretet, mind pedig muzsika terén.

A koncert kezdete 20:00 órára volt meghirdetve, ennek megfelelően az előzenekar, az Anna and the Barbies meg is kezdte ekkor a fellépését. Lelkesek voltak, ez a javukra írandó, ám ez a minikoncert mégis hagyott maga után bőven kívánnivalót. Az előadott számok nem nevezhetők éppen eredetinek, a hangosítással is volt még ekkor némi probléma: többször "gerjedt" a mikrofon, és a hangerő sem volt megfelelő. A teljes fellépést jellemezte, hogy a közönség az este folyamán akkor tört ki először lelkes tapsban, amikor az énekesnő fél óra után bejelentette, hogy most már az utolsó számuk következik.

Ekkor még jó egy órát kellett várni Lenny Kravitz színpadra lépésére, viszont az időt kitöltő nagyon kellemes funk és blues zenék (többek között James Brown és Curtis Mayfield muzsikái) kellemesebbé tették a várakozást, és habár kicsit halkak voltak, lehetőséget kínáltak a bemelegítésre. Ennek ellenére a számok szüneteit türelmetlen taps töltötte ki, de Lenny megvárta, míg a lassan szállingózó közönség feltölti az Aréna széksorait és többé kevésbé a színpad előtti teret is. Ekkor támadott, méghozzá nem a színpadon, hanem a közönség között tűnt fel, az "It’s time for love revolution" című szám dallamaira. Ezzel a meglepetéssel akkora lelkesedést váltott ki, hogy a publikum a tiltás ellenére az ülőhelyekről is azonnal tódulni kezdett az Aréna közepére, hogy minél közelebbről láthassák őt, és minél aktívabban részt vehessenek a koncertben. Habár a kényelmesebbek később visszaszállingóztak a székekhez, ez a lelkesedés a koncert végéig nem csillapodott.

Sem Lenny régebbi muzsikáinak kedvelői, sem az újabb dallamok rajongói nem panaszkodhattak: az énekes teljes pályafutását felölelő koncertben lehetett részünk. Hatalmas tombolás vette kezdetét az olyan számok közben, mint például az "Always on the run", a "Where are we runnin’?", a "Dig in", vagy a "Fly away". A lassabb nóták esetében Kravitz felszólítására a közönség énekelve kísérte őt, miközben a színpad díszeként is szolgáló kivilágított átlátszó zongoránál játszott, így adta elő a "Be"-t és az "I’ll be waiting"-et is. Az olyan mindenki számára ismert dalok előadása is emlékezetes marad, mint például az "It ain’t over till it’s over" és az "American woman", a "Dancin’ till dawn" másnapi klipforgatására pedig a dal lejátszása mellett a teljes közönség szívélyesen meg lett invitálva, bár talán a rohamtól tartva a helyszínt nem árulta el Lenny. A "love revolution" i-jére az énekes legelső, 1989-es slágerének, a "Let love rule"-nak az előadása tette fel a pontot, a közönség folyamatosan énekelve és andalogva teljesen beleélte magát a dal hangulatába, amit Lenny nem győzött megköszönni, ezután távozott a színpadról. Természetesen szó nem lehetett róla, hogy ilyen könnyen hagyjunk véget vetni ennek az élménykoncertnek, a folyamatos taps, és a lelátókon ülők erőteljes dobogása elég meggyőző volt, így ráadásként még rophattunk egy jóízűt az "Are you gonna go my way"-re, és Kravitz megígérte: nem ez volt az utolsó alkalom, hogy hozzánk látogatott.

A koncert nem lehetett volna ilyen fergeteges a jól összeszokott zenekar (és a karakterüket hangsúlyozó, időközben kijavított hangosítás) nélkül. Közülük kiemelném a trombitást, ő cirkalmas szólóval hívta fel magára a figyelmet, és a dobost, aki a 2 órás fellépés közepén felejthetetlen ritmusshow-val lopta be magát a közönség szívébe. Akkordjai mellett sokáig emlékezni fogunk a képre, ahogy teljesen egyedül állva a rá irányított színes fényszórók kereszttüzében sáskaszerű mozgással bűvölte hangszerét és hallgatóságát.

Megállapíthatjuk tehát, hogy Lenny Kravitz felett nem járt el az idő, zenéje és megjelenése a mai napig hódító, és valószínűleg még sokáig az is marad. Talán mind a 8.000 ember nevében mondhatom: szeretnénk tudni, mennyit kell még aludni addig az ígért visszatérésig!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
B.A. 2008-08-04 13:22:26
A koncert nagyon jó volt, és a fenti kritika is ezt tükrözi.
A problémám inkább az Arénával van, nem is a szervezéssel.
Az Aréna férőhelye 12000 fő. Ezen a koncerten 8500 fő volt, és mindenhol azt lehetett olvasni, hogy háromnegyed ház előtt lépett fel Lenny Kravitz. Ugyanakkor nem lehetett álló jegyet kapni, hiszen sokan a koncert előtt az oda érkezőktől kérdezgették, nincs-e eladó jegyük. Az interneten is sokan kerestek jegyet. Gondolom, hogy valamilyen tűzbiztonsági oka lehett a dolognak, de így soha senki nem fog fellépni teltház előtt. Nincs ez így jól, akkor mondják azt, hogy 9000 a férőhelyek száma.
nem
regisztrált
Fyfike 2008-07-26 08:56:12
Fergeteges koncert volt. Írom ezt úgy, hogy a részvételem rajta teljesen véletlenszerűen alakult, nem mondtam eddig, hogy ő a kedvencem, bár szívesen hallgattam . Azért nagy várakozással mentem el, hiszen nem akárkiről van szó. Ülőhelyre szólt a jegyünk, de teljes megelégedésemre, ahogy elkezdődött a koncert, rengetegen elkezdtek lerohanni a kűzdőtérre (mi is), mivel az énekes is ott volt. Sajnos miután felment a színpadra, nem láttam jól, így a társaságukból fele-fele arányban visszaültünk, mert látni is szerettünk volna, a fiatalabbak viszont lent maradtak. Egyikünk sem bánta, hogy így alakult, a végén mikor újra találkoztunk, valami olyan kifejezés volt mindenki arcán, hogy úristen, de jó volt, kár hogy vége.
Bár már eltelt néhány nap, azóta szinte állandóan őt hallgatom. Beszereztem még egy 1991-es albumát is, és nagyon jól érzem magam, örülök, hogy hallhatam, és láthattam.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei