2008. augusztus 7.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

The X Files / I Want To Believe ( X-akták / Hinni akarok) - filmzene

Az X-akták sorozat szellemi atyja, Chris Carter a misztikus sztori mozi változatát is megálmodta. A "Fight The Future" (A jövő a tét) címet viselő alkotás 1998. nyarán mutatkozott be a filmszínházakban. 10 év után most itt a folytatás az "I Want To Believe" (Hinni akarok), méghozzá a megszokott színvonalú filmzenével. A soundtrack megalkotásában Mark Snow mellett olyan közismert előadók vettek részt, mint az UNKLE és rapper Xzibit.

Akad jó néhány film amelynek egy-egy mondata - akár a filmet is túlélve - szállóigévé válik. Ilyen - szinte mindenki által ismert - mondat "az igazság odaát van" is, ami 15 évvel ezelőtt hangzott el először, az akkor induló misztikus tv-sorozatban, az X-aktákban. A hihetetlen népszerűségnek örvendő széria - a 2002-es befejezéséig - kilenc évadot ért meg. De, az egyes részek ismétlései mind a mai napig fel-fel bukkannak a világ különböző tv csatornáin.

A sorozat sikere nem kismértékben volt köszönhető, a két főszereplő, - a földönkívüli életforma létezését mindig bizonyítani akaró David Duchovny (Fox Mulder ügynök) és az eleinte még szkeptikus, materialista gondolkodású Gillian Anderson (Dana Scully ügynök) - játékának. A sorozat szellemi atyja, Chris Carter a misztikus sztori moziváltozatát is megálmodta. A "Fight The Future" (A jövő a tét) címet viselő alkotás 1998. nyarán mutatkozott be a filmszínházakban.

10 év után most itt a folytatás az "I Want To Believe" (Hinni akarok). Talán nem meglepő, hogy az új mozinak is az a Mark Snow írta a filmzenéjét aki kezdettől fogva az X-akták "zenefelelőse". Az Universal Music terjesztésében megjelent, több, mint 70 perces albumon 24 kompozíció kapott helyet. A sorozat szelleméhez illő misztikus, olykor nyomasztó hangzásvilág itt sem maradhat el. Egy film akkor jó, ha képes elhitetni velünk azt, hogy jelen vagyunk. Olyan illúziót kell ébresztenie a nézőben, hogy az a sztori szereplőjének érezze magát. Ehhez pedig a látványon kívül pont olyan fontos az is amit hallunk.

Vagyis megérkeztünk a filmzenéhez, mely képes olyan rejtett tartalmakat is megmutatni, amelyeket a kép vagy a szavak talán nem: önfeledtség és tudatosság, emlékezés, intuíció, érzelmek és atmoszférák. A hétköznapi valóságból kiemelés bevett eszköze a Mark Snow által is alkalmazott monumentális nagyzenekari hangzás. Az egyes tételek nem élnek önálló életet, hanem aláfestenek, és hátteret teremtenek a történethez. A zeneszerző kompozíciói remekül ellátják a filmbeli feladatukat, de kicsi az esélye annak, hogy bármelyik is a saját lábán megálljon. Egyébként is, Snow nem igazán követi azt a modern trendet mely szerint egy film zenéjét teli kell pakolni neves előadókkal, aki egyrészt növelik a mozi tekintélyét, másrészt utána eladják a filmzenét is.

A repertoárban a 20. szerzemény után húzható egy képzeletbeli elválasztó vonal, ugyanis az azt követő számok már külső előadókhoz kapcsolódnak. Az elektronikus zene trip-hop és downtempo elemekkel "fűszerezett" változatát művelő, 1994-es alapítású duó, az UNKLE remixelte újra az X-akták híres betétdalát. Ezen kívül a zenei formáció "Broken" című szerzeménye szerepel még a filmzenei album repertoárjában. A lemez utolsó dalát a "Dying To Live"-et, a detroit-i születésű, nyugati parti rapper, Xzibit írta és adja elő.

***


The X Files / I Want To Believe
Komponisták: Gavin, James Lavelle, Richard File, Goss, Chr Clark, Alvin Joiner, Mark Snow
Megjelenés időpontja: 2008. július 22.
Ára: 5690,-Ft (Amerikai nyomás)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
rAPId 2008-08-08 12:20:45
nem kicsit kemeny, 15 eve meg mindig jo tud lenni, ezt utanozza mas! Megneztem a Nyugatinal a cd-t nem tartjak
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei