2008. augusztus 25.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rose Laughlin: The Chicago Sessions - Ír spiritualitás a nagyvárosban

Rose Laughlin hangjának varázserejétől megmozdul a bennünk élő, ismeretlen kozmikus erő és egy időtlen világba repít bennünket. Az énekes-szerző új albuma azoknak szól akik tisztelik a régi, klasszikus - főként ír és kelta - értékeket, de vágynak egy kis mai hangzásra is.

Ritkán találkozunk olyan emberrel aki nem hallgat zenét. Szinte ösztönösen vonzódunk a rezgéséhez, mert rájöttünk, hogy képes megváltoztatni fizikai, mentális és spirituális állapotunkat is. Ezért nem mindegy, hogy a bennünket körülvevő teret milyen rezgésekkel töltjük meg: falromboló hatású zavaros hangokkal vagy mélyebb mondanivalóval is rendelkező, harmonizáló zenékkel. Az utóbbi "kategóriára" remek példa a most bemutatásra kerülő album.

A folk énekes/gitáros Rose Laughlin Seattle-ben született. A "senki sem lehet próféta a saját hazájában" ősi bölcsesség egy kicsit átalakítva Laughlin eddigi zenei pályafutására is igaz. Neki Chicago-ba kellett költöznie a sikerért. 2003-tól egészen a közelmúltig ebben a városban élt és dolgozott. Itt ismerkedett meg a gitáros-komponistával, Michael Kirkpatrick-kal, akivel közösen vállaltak fellépéseket. A nagyvárosban - ír pub-októl a könyvtárakon keresztül a zenei fesztiválokig - a legváltozatosabb helyeken léptek fel, kelta és amerikai gyökerű muzsikákból felépülő repertoárjukkal. Laughlin debütáló albuma, a "Souvenir" 2005-ben jelent meg. Az igényes zene híveinek nagy örömére néhány héttel ezelőtt került a zeneboltok polcaira az új korong "The Chicago Sessions" címmel.

A közel háromnegyed órás album 10 dalból áll és a Gershwin örökzöldet, a "Summer Time"-ot és az A.P. Carter által komponált "Storms Are On The Ocean"-t leszámítva valamennyi saját szerzemény. A repertoárt egyértelműen a lírai balladák uralják. Olyan - még a legkeményebb lélekpáncélon is lyukat ütő - dalokat hallhatunk, mint az ütős szekciónak köszönhetően már-már mágikus erejű "Cold Rain And Snow" és mesteri hegedűszólamokkal gazdagított "Wild Mountain Thyme". Az "Unquiet Grave"-ben az énekesnő igazolja a tapasztalati tételt, hogy az emberi lélek az énekben tudja magát a legbensőségesebben kifejezni.

Változatos, érzelemgazdag zenei utazást ígér Laughlin új albuma. Kompozíciói mélyebb gondolatokra irányítják a figyelmet, az esztétikai élmény bensőségesebb átélésének adnak helyet. Az énekes-szerző muzsikája azoknak szól akik tisztelik a régi, klasszikus - főként ír - értékeket, de vágynak egy kis mai hangzásra is.

***


Rose Laughlin: The Chicago Sessions
Előadók:
Rose Laughlin / ének és gitár
Kat Eggleston /ének
Devin Sheperd /hegedű
Mike Kirkpatrick /gitár és orgona
Jackie Moran / ütősök

Kiadó: Ramblin' Rose Records
Kategória: kelta/ír/folk
Honlap: www.roselaughlin.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei