2008. augusztus 29.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Michael Jackson ötven éves lett

Ötven évvel ezelőtt, 1958 augusztus 29-én, az Amerikai Egyesült Államok-béli Indiana Gary városában született Michael Joseph Jackson, a nyolcvanas évek egyik legnagyobb popénekese, a világ legnagyobb pop-ikonja, aki zenéjével beírta magát a történelem lexikonjaiba. Akkor még nem sejtette senki, hogy a kis fekete fiú ezrek példaképévé válik, és milliók fognak rajongani érte.

Michael Jackson egy különleges családba született, lehet ezt zenei nagycsaládnak nevezni, hiszen összes testvére jártas volt a hangok megformázásában, és ő is hamar megtalálta közöttük a helyét. Mind a nyolc testvére állt már közönség előtt, azonban az ő tehetsége már hat évesen kitűnt a többieké közül. 1964-ben csatlakozott a The Jackson Brothers-hez, amely később Jackson Five-vá alakult át, és amiben fivéreivel együtt énekelt. Két évvel később átvette bátyja, Jermaine helyét, és ő lett a fronténekes. Zenéjükkel klubokban, bárokokban léptek fel, majd 1967-ben Harlemben megnyerték azt az amatőr együttesek számára rendezett tehetségkutató versenyt, amit az Apollo Színházban tartottak. Egy évvel később Berry Gordy a Motown alapítója, a leghíresebb színes bőrű sztárok elindítója leszerződtette őket. Négyszer lettek egymás után listavezetők a kislemezeikkel, ’76-ig tizenegy albumot készítettek a Motownnál, és több mint 100 millió lemezt adtak el.

Michael háromévi sikeres pályafutás után, amibe színdarabok, és a családi együttesben való szereplés is beletartozott, 1979-ben megjelentette első szólóalbumát az Off the Wall-t. Ezzel a lemezzel zenei rekordot döntött, mivel négy szám is bekerült róla a top tízbe. Ezt a teljesítményt csak az 1982-ben megjelenő Thriller című lemezével sikerült felülmúlnia, amely több, mint 104 millió eladott példányszámmal még ma is a legkelendőbb zenei anyag.


1985-ben a We are the World című Lionel Ritchievel közös számukban sok népszerű sztárral a harmadik világbeli Afrika megsegítésére énekelt, és azóta is rendszeresen segélyezi a rászorulókat. 1987-ben a Bad című albumával, ’91-ben pedig a Dangerous-szel kápráztatta el a világot, amin a Black or Withe című szám is hallható. Utoljára az év elején jelent meg lemeze Thriller 25 címmel, ami a Thriller korszak hét bónuszdalával együtt összesen 16 számot tartalmaz. Mindeme zenei sikere, és három gyermeke mellett azonban arra is büszke lehet, hogy övé a világ legnagyobb magánvidámparkja, Neverland.

Számos filmben láthattuk szerepelni: a Moonwalkerben övé volt a főszerep, a Vissza a Jövőbe 2-ben számítógépes kiszolgáló volt egy bárban, a Men in Black 2 M. ügynökeként, valamint 2004-ben Miss Cast Away and the Island Girls-ben, ahol M.J. ügynököt alakította.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
eca 2008-08-29 21:11:45
Csodálatosnak tartom a zenéjét, de úgy sajnálom, hogy annyi mindenre büszke lehet, viszont az élete valahogy mégsem úgy alakult, ahogy megérdemelte volna
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei