2008. szeptember 5.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gadó Gábor: Byzantium

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik Gadó Gábor új lemezének a Byzantiumnak zenei világa, de aki végighallgatja és fogékony a nem hétköznapi dolgokra, annak osztályon felüli zenei élményben lesz része. Már önmagában az is lenyűgöző, ahogyan Gadó tételről tételre haladva újabb és újabb hangokat csal elő a gitárjából, szinte megszámlálhatatlan variációt hoz ki a hangszeréből.

Gadó Gábor - Babos Gyula tanítványaként - 1983-ban fejezte be a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz Tanszakát. A Konzervatórium után a legismertebb magyar jazzmuzsikusok - többek között László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér - együtteseiben szerepelt. Első önálló albuma 1990-ben jelent meg a Hungaroton gondozásában Special Time címmel.

1995-ben Franciaországba költözött. Az ezredfordulón ott, a francia fővárosban alapította meg a Gadó Gábor Quartet-et (Matthieu Donarier /tenorszaxofon, Sébastien Boisseau/ nagybőgő és Joe Quitzke/ dob). A francia muzsikusokkal a Greatings from the angel című albumon játszott együtt, amelyet a Homeward és a rendkívül sikeres Orthodoxia követett. Zeneszerzője és közreműködője volt az igen komoly sikert elért (a tekintélyes francia zenei magazin a Jazzman a 2002-es év legjobb lemezének választotta) Winand Gábor albumnak a Corners of my mind-nak.

Az idei évben Gadó nevéhez két hanghordozó fűződik, az Alban Darche Trumpet Kingdom című lemezen közreműködőként vett részt, a Byzantium pedig a saját albuma.

A Byzantium 13 Gadó szerzeményt tartalmazó, bő háromnegyed óra játékidejű album. Ki kell ábrándítanom azokat akik könnyen dúdolható, sláger jellegű kompozíciókat keresnek a korongon, mert ilyet nem fognak találni. Olyan fajsúlyos műveket találunk a repertoárban, mint a free jazz világát idéző "Merry Hunting Song After A Good Shot", a zaklatott hangvételű "Russian, Russian", a múltidéző, filozofikus "Avicenna" (aki Hippokratésszal és Galenosszal együtt évszázadokon keresztül a medicinát jelképező triász egyik személyisége volt), a szintén filozofikus, de testesebb hangzású "Mirandola" (melynek ihletője vélhetően az olasz reneszánsz humanista gondolkodó, filozófus Giovanni Pico della Mirandola volt).

Már a lemez első meghallgatása alatt is két kompozíció - a "Kismet" és a "Night Music" - kerül közel hozzám és ez a véleményem még a sokadik újrajátszás után sem változott meg. Az előbbi - rövidke, alig 2 perces - szám egy igazi energiabomba. A benne felvonultatott remek, drámai hatású ütős szekció emléke sokáig megmarad a hallgatóban. Az utóbbi szám, a "Night Music" által megteremtett hangulatvilág számomra Wynton Marsalis egyik lemezének a Citi Movement-nek az atmoszféráját idézi. Mind a két mű az éjszaka történéseit, impulzusait, fényeit "fordítja le" abszolút kifejezően a zene nyelvére.

Az albumon szereplő kompozíciók nem mp3-as lejátszásra termettek, azokat csak megfelelő odafigyeléssel és minőségi audio rendszerrel lehet igazán jól élvezni. Nem csak a kristálytiszta hangok, hanem a különleges zenei aláfestések is igénylik mindezt.

***


Gadó Gábor: Byzantium
Kiadó: Budapest Music Center Records
Kiadás éve: 2008
Honlap: www.bmcrecords.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei