2008. szeptember 7.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jimi Hendrix gitárja - lángolt, majd kalapács alá került

Londonban elárverezték Jimi Hendrix egyik lángoló gitárját. Az 1967-ben koncert közben felgyújtott Fender Stratocastert 280 ezer fontért ütötték le. A világ talán legnagyobb gitárvirtuóza koncertjein rendszeresen verte szét, gyújtotta fel hangszereit. Hol a háta mögött, hol pedig a fogával játszott rajta.

Jimi Hendrix egyike azon hatalmasoknak, akik életükben, és az után is híresek lettek. Kortársa volt Jim Morrisonnak, Janis Joplinnak, bár hármuk közül ő halt meg elsőként. Alkotásaik, mindaz amit hátrahagytak, megérdemli a figyelmet és tiszteletet, de korántsem volt minden olyan példaértékű amit csináltak.

Jimi gyermekkorában félénk, érzékeny gyerek volt, olyan akit megrendített családja szegénysége, s nem tudott mit kezdeni az ezzel járó társadalmi kirekesztettséggel. Elvist, és Little Richardot kedvelte a legjobban, aztán tizenegy évesen megvette első gitárját, az alapokat pedig leutánozta. Szépen lassan megtanult játszani rajta, amikor apjától megkapta az első elektromos gitárját. Koncertet szervezett egy zsinagóga alagsorában, de vad stílusa miatt kirúgták.

Korán megmutatkozott az a fajta mentalitás, ami befutott zenészként is jellemző volt rá.
Az 1969-es woodstocki fesztiválon ő volt a nagy durranás. Technikai problémákkal átszőtt, rossz háttérzenekarral sikerült egy mind a mai napig kultikus Hendrix koncertet a közönség elé varázsolnia. Előadta a szintén emlegetett amerikai himnusz saját verzióját is.

Csakhogy, mint sokaknak a 60-as években, és a mai napig, a sikerrel járó lehetőségek leginkább egy sötét ablakot jelentenek, amit ki is nyitnak bátran. Őt sem kerülhették el az akkoriban divatos kábítószerek (játékának egyik fontos eleme volt) és alkohol. Kilenc altató és az előtte elfogyasztott alkohol lett a végzete.

Mégis Jimi Hendrix játéka mind a mai napig megmozgatja a végtagjainkat akár egy házibuliban, akár a sztrádán bandukolva. Ki ne ismerné a Hey Joe-t, vagy az All along the watchtower-t? Előbbit Deák Bill Gyula és Hobo is feldolgozta nagy sikerrel.
Most, egy amerikai gyűjtő 280 ezer fontért vette meg Jimi egyik meggyújtott, de szét nem vert gitárját. Az amerikai ,,őrült" kifejezetten a hangszer miatt utazott Londonba, amit a gitáros egykori sajtósának rokonánál találtak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
morrison 2008-09-11 19:26:58
Hendrix 4ever!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei