2008. szeptember 8.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Queen és Paul Rodgers koncert Budapesten

Másodszor teljesül be a Queen rajongók álma: 2008. október 28-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a legendás együttes. A zenekart hatalmas szeretet fogadta 22 évvel ezelőtti magyarországi látogatásukkor, és ők mindent megtettek, hogy kiérdemeljék ezt a fogadtatást. A karizmatikus frontembert, Freddie Mercury-t sajnos már nem láthatjuk, Paul Rodgers helyettesíti majd a mikrofonnál.

Az együttes 1970-ben alakult meg, Freddie Mercury zanzibári származású énekes, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos együttműködéseként, Angliában, majd egy évvel később John Deacon basszusgitáros is csatlakozott a csapathoz. A zenekar a kezdetektől professzionális hangzásáról, a frontember könnyűzenei életben egyedülálló hangterjedelméről, énektudásáról és egyedi megjelenéséről volt ismeretes. Világszerte 1975-ben váltak ismertté az A night at the Opera című lemez megjelenésekor, amin a Bohemian Rapsody, a You’re my best friend, a Love of my life című dalok szerepeltek többek között, habár az angol közönség és a kritikusok már korábbi stúdióalbumaikra is felkapták a fejüket. A ’70-es évek második felében és a ’80-as években folyamatosan jelentek meg a lemezeik, amelyek egytől egyig hatalmas közönségsikert kiváltó dalokat tartalmaztak, úgy mint a Somebody to love, a We are the champions, a We will rock you, a Bicycle race, a Don’t stop me now, az Another one bites the dust és még sorolhatnánk.

Milliók által imádott zenéjük mellett a Queen nagy hangsúlyt fektetett a "körítésre" is. Több látványos videoklippel járultak hozzá az "MTV-generáció" kineveléséhez, elég, ha az I want to break free, A kind of magic, a Radio Ga Ga vagy az Innuendo című dalokhoz készített minifilmekre gondolunk. Számos neves énekessel működtek együtt akár a könnyűzenei érából (például David Bowie), akár a komolyzene világából (Montserrat Caballe), és még több híres rajongót gyűjtöttek, akik későbbi együttműködésekkel, vagy dalaik feldolgozásával rótták és róják le a mai napig tiszteletüket az együttes előtt. Mivel a közönséget lemezeik mellett látványos koncertturnékon is elkápráztatták odaadásukkal és egyedi stílusukkal, hatalmas rajongótábort építettek ki a ’90-es évek elejéig az egész világon. Freddie Mercury-n ekkoriban már nyomott hagyott betegsége, melynek 1991. november 24-én, 45 éves korában bekövetkezett halála vetett végett. A zenekar és a rajongók 1 évvel később nagyszabású emlékkoncerten siratták meg a különleges tehetségű, karrierje során mindvégig sziporkázó énekest a londoni Wembley Stadionban, zenei örökségét azóta lemezekbe zárt hangja, valamint egy világkörüli turnén hatalmas sikert aratott musical We will rock you címmel is őrzi.

A Queen 1986-os budapesti fellépése a Magic Tour keretében nem csak nekünk magyaroknak, hanem az együttesnek is mérföldkövet jelentett. Nálunk akkoriban nem voltak gyakori vendégek a "nyugati" zenei világ hírességei, és maga az együttes is kihívásnak tekintette, hogy meghódítsa a vasfüggöny mögötti közönséget. Ennek megfelelően érdeklődve érkeztek hozzánk, és a lehető legnagyobb közvetlenséget tanúsították a közönség irányában. Ez a koncert minden zenerajongó emlékezetében, aki olyan szerencsés volt, hogy ott lehetett, kuriózumként él.

2008. október 28-án 20:00 órakor megváltozott összetételben lép ismét magyar színpadra a Queen: Brian May-hez és Roger Taylorhoz (a basszusgitáros Deacon visszavonult a zenei élettől) Paul Rodgers, a Free és a Bad company korábbi énekese csatlakozott. Lemezt is készítenek együtt, melynek megjelenését még az idei évre ígérik. A Rock the Cosmos Tour budapesti fellépésére a Ticketpro jegyiroda hálózatában lehet megvásárolni a belépőket, melyek ára 9.900 és 18.900 Ft között mozog.

***


Queen + Paul Rodgers koncert - Rock the Cosmos Tour
Időpont: 2008. október 28. kedd, 20:00
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Belépők: 9.900, 12.900, 15.900 vagy 18.900 Ft
Szervező: Live Nation Hungary
További információ: www.livenation.hu és www.ticketpro.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-05-27

Írt kommentek:

3 db

Kovács Enikő 2008-09-16 10:22:06
Hoppá, valóban tévedés történt, gyorsan javítjuk. Köszönöm a jókívánságot! :-)
nem
regisztrált
bm 2008-09-15 23:28:56
amúgy boldog névnapot, Enikő :-)
nem
regisztrált
BM 2008-09-15 23:26:56
szerintem az a roger deacon inkább john
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei