2008. szeptember 10.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Melis László: Black and White zongoraszvit Lengyel Zoltán előadásában

A Black and White album rendkívüli élmény lehet azok számára is akik nem különösebben rajonganak a stílusért. Minden embernek képes valamit nyújtani ez a lemez. Valamit, amit csak két olyan nagy tehetséggel megáldott ember tud produkálni, mint a Melis László-Lengyel Zoltán, szerző-előadó páros.

A zeneszerző, zongoraművész, Melis László a hetvenes évek második felében, az avantgárd törekvéseiről híressé lett 180-as csoport alapító tagjaként irányította magára a figyelmet a Zeneakadémia elvégzése után. Miközben a gregorián hagyományokat feltámasztó és ápoló Schola Hungaricá-ban is énekelt, számos művet komponált különböző létszámú előadói köröknek. A 80-as évektől a színház világa teljesen magával ragadta őt. Jeles András Mosoly birodalmától Valló Péter Dosztojevszkij-adaptációin keresztül a Jordán tamás által rendezett Rokonokig számtalan darab sikeréhez járult hozzá zeneszerzőként.

Az idei évben jelent meg a BMC kiadó gondozásában - és Lengyel Zoltán remek tolmácsolásában - Melis 1999. és 2007. között írt zongoradarabjaiból álló Black & White címet viselő album. A repertoár igazából egy, a barokk táncszvitek dramaturgiája szerint összeállított tánctétel sor. A néhány száz évvel ezelőtti trendnek megfelelően, a hagyományos Prelúdium- Allemande-Courante-Sarabande és Gigue szerkezet úgynevezett modern táncokkal egészül ki. De, amíg hajdanán például a gavotte-ok és a menüettek tartoztak az említett kategóriába, addig ma többek között a rock'n'roll és a tangó töltik meg tartalommal a modern tánc elnevezést. Melis műveiben a barokk stílus jelenléte egyértelműen azonosítható még a modern táncok esetén is.

A zeneszerző kompozíciós logikájában erőteljesen érvényesül a reneszánsz-barokk paródiaelv. Ami más szerzők műveiből részletek (vagy a teljes mű) átemelését és újrafazonírozását jelenti. Ezt a remake technikát - Jeney Zoltántól, Sáry Lászlón keresztül Vidovszky Lászlóig - számos zeneszerzőnk alkalmazza már évtizedek óta. Minden hallgató meggyőződhet róla, hogy egyéni mondanivalójához Melis is hathatós eszközként használja ezt a technikát.

A Black & White egy remek és szép zene. Az előadás meggyőzően közvetíti azt a frivolitást, mely a zongoradarabok kor és stíluskötöttségéből fakad. Lengyel Zoltán jól, mondhatni remekül játszik. Előadásában egységes szövetté válik a barokk és a huszadik század zenéje. Annyira egységes a produkció, hogy hallgató könnyen veszi az olyan "akadályokat" is amikor a sarabande-ból egy tempós charleston-ra vált a zongora vagy éppen a gavotte-ot egy pörgős rock'n'roll előzi meg.

Lengyel nem tartozik a zenei életünk legismertebb szereplői közé. Pedig ez a lemez is elég meggyőző bizonyíték arra, hogy a legjobb muzsikusaink között van a helye.

***


Kiadó: Budapest Music Center Records
Honlap: www.bmcrecords.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei