2008. szeptember 16.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sebestyén Márta lemezbemutató koncertje a MÜPÁ-ban

A népzene dallamai "példái annak, miként lehet legkisebb formában, legszerényebb eszközökkel valamilyen zenei gondolatot legtökéletesebben kifejezni" - vélekedik Bartók Béla. Ennek a csodának szenteli életét a Prima Primissima -, Kossuth- és Liszt-díjas Sebestyén Márta, akinek szívbemarkoló hangját világszerte ismerik, és aki október 2-án új lemezének bemutatására készül a MüPában.

A 'Nyitva látám a mennyeknek kapuját...' című album Sebestyén Márta első önálló albuma, eddigi albumain mint közreműködő szerepelt. Az önálló album lehetőséget adott arra, hogy ezúttal saját magát, érzéseit, emlékeit, kedvenceit gyűjtse csokorba, bemutatva a nép- és világzene sokszínűségét, felbecsülhetetlenségét.

És hogy miért is ennyire értékes a népzene, a hagyománytisztelet? Európát a kultúra bölcsőjének szokás emlegetni. Az öreg kontinens népeit egy régre visszamenő örökség köti össze, legyen szó irodalomról vagy akár a zenéről. Mindaz, ami Európa többi országában létezett, valamilyen formában megérkezett a Kárpát-medencébe is, ahol egyfajta egyveleg keletkezett: a nemzeti hagyományok vegyültek a nyugatról jött újdonságokkal. Ezáltal nem csak saját nemzetünk értékei, hanem egyben kontinensünk töredékei is konzerválódtak. Felelevenítve ezeket egy történelmi utazásnak lehetünk részesei, dallamok szárnyán repülhetünk a lantosok, a királyi udvarok, a lovagok korába. Ezt az összekötő kapcsot, közös európai hagyatékot próbálja felölelni Sebestyén Márta új albuma.

A világi és istenes énekekből álló lemezen közreműködik Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás is. A Nyitva látám a mennyeknek kapuját előadás ősbemutatóját a velencei Il Redentore templomban tartották, azóta pedig mind Európába, mind pedig kishazánkban számos helyen sikerrel mutatták be. A sikert egy albummal és egy nagyszabású lemezbemutató koncerttel ünnepli Sebestyén Márta és két zenésztársa október 2-án a Művészetek Palotájában.

***


'Nyitva látám a mennyeknek kapuját...' - Sebestyén Márta lemezbemutató koncertje
Helyszín: Művészetek Palotája
Időpont: Október 2. csütörtök 19:30
Jegyárak: 3000 Ft, 4500 Ft, 5500 Ft, 6500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei