2008. október 31.Wéber Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Enya - And Winter Came: novembertől a boltokban

Következő hónapban lesz húsz éve, hogy megjelent Enya izgalmas debütáló albuma a Watermark a Warner gondozásában. Az elmúlt két évtized alatt 70 millió eladott albummal büszkélkedhet, rengeteg díjjal jutalmazták és Írország legsikeresebb szóló énekese lett.

A két év alatt, míg Enya új albuma készült, egyre nőtt a várakozás az And Winter Came-el kapcsolatban. Az album 12 dala a hallgató elé varázsolja a tél miatt változó tájat és az örömet, amit a karácsony jelent. Az album ezúttal is az énekesnő saját stúdiójában készült. A segítőkkel alkotott triumvirátus is változatlan 1982-től kezdve, a producer/ hangmérnök ezúttal is Nicky Ryan, a szövegíró pedig Roma Ryan volt.

Eleinte az And Winter Came karácsonyi albumnak készült, de ahogy az előkészületek előre haladtak, egy szélesebb, az egész évszakra jellemző téma alakult ki. "Mindig is akartam egy karácsonyi albumot, de ahogy elkezdtük a felvételeket, nem éreztem helyénvalónak, hogy bizonyos dalokra rákényszerítsem a karácsonyi témát." - magyarázza Enya.

"Egy karácsonyi albumot kezdtünk írni, de inkább egy olyan Enya album alakult ki, amely egy téli tájképet idéz meg, és itt-ott valóban megjelenik a karácsonyi hangulat. De hiba lenne karácsonyi Enya albumnak nevezni." - mondja Nicky. És ez valóban így van, de az albumnak kellemes, ünnepi hangulata van. Az egyik legünnepibb dal a White in is the Winter Night, amelyet Nicky így mutatott be: "ez egy olyan dal, amit ha meghallanak a korzón sétálók, mindenki dúdolni kezdi, annyira karácsonyi hangulata van."

Enya hetedik stúdióalbumán két tradicionális karácsonyi dal is hallható, az O Come, O Come, Emmanuel szárnyaló feldolgozása és a Silent Night (Oíche Chiuín), melyet Enya Gael nyelven énekel, ami nagyon népszerűnek bizonyult az évek során.

Az Oíche Chiuín (Chorale) új feldolgozásánál felhasználták a technikát, amit Nicky úgy hív, hogy "az egyszemélyes kórus". Ezt a technikát először a Watermarkon dolgozta ki, és azt jelenti hogy Enya több szólamú vokált énekel fel, ezáltal a harmóniák selymes tengerét varázsolja elő. "Élvezem ezt a folyamatot. Szeretem az izgalmat, hogy nem tudom előre, fog-e működni."

Az előző Enya albumokon a művésznő nagy nyelvi zsonglőrködést mutatott be, mivel a dalok rengeteg nyelven íródtak, köztük Welsh, Japán és egy teljesen kitalált nyelven, melynek a neve Loxian lett, és Roma ötlötte ki a 2005-ös Amarantine című albumra. Az And Winter Came tíz saját szerzeményű dalát angolul adja elő az énekesnő.

Most, hogy a hőmérséklet egyre csökken és a napok sötétebbek, biztos, hogy az And Winter Came a világon mindenütt felmelegíti a szíveket elsöprő hangszerelésével és optimizmusával, melyet a karácsony közelsége jelent. Roma szerint ezt az album címe is jól tükrözi. "Szeretem ezt a címet. Néhány ember úgy látja, hogy ez valaminek a végét jelenti, egy történet befejezését. De én nagyon is úgy látom, hogy ez valaminek a kezdete."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2008-11-02 03:28:54
A nagyon érdekes hangzás,valóban az egyszemélyes kórosnak köszönhető.Az a húsz év amit Enya a pályán töltött,sokban hozzájárult a pop-rock zene megújulásához.Sokan a '80-as évek végén jöttek rá,hogy ma,már nem elég három-négy akkordot megtanulni a gitáron,és akkor kész a siker.Igaz, hogy a Rolling Stones úgy jó ahogy van,de ma már a képzett muzsikusok nélkül,a "könnyű zene" halott lenne.Ezért is van szükség Enyára,és a többi újítóra.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei