2008. november 3.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

CarmenCET - Bizet operája kicsit másképp a Thália Színházban

CarmenCET címmel mutatja be szombaton és vasárnap este a Magyar Állami Operaház Bizet operáját. A Thália Színházban látható, másfél órába sűrített, maira hangszerelt történettel elsősorban a fiatalokat szeretnék az alkotók megcélozni - mondta el hétfőn sajtótájékoztatón a CarmenCET rendezője, Telihay Péter.

A CarmenCET az Operaház idei harmadik bemutatója. Az első premier a gyerekeknek szólt (Ránki György: Pomádé király új ruhája), a második bemutatóra (Beethoven: Fidelio) már a törzsközönséget várták az Ybl-palotába, a Bizet opera pedig a fiatalokat szólítja meg - hangsúlyozta Vass Lajos, az Operaház főigazgatója.

Fizikai feszültséggel teli előadásra számíthatnak a nézők, mondta el hétfőn Telihay Péter. A darab rendezője a görög tragédiák antik hősnőihez hasonlította Carmen történetét, aki tudatosan vállalja sorsát. A CET (Central European Time), magyarul közép-európai idő egyrészt arra utalás, hogy egy maira hangszerelt előadással várják a közönséget, másrészt a másfél órába sűrített cselekményt vetíti elő - foglalta össze Telihay Péter.

Ez az első opera (1875-ben mutatták be), amely a társadalom perifériáján élők sorsát jeleníti meg, emlékeztetett Telihay Péter. A CarmenCET díszlete, amely egy hatalmas grafitti, a történet két síkját mutatja meg, az arénát, a bikaviadal színterét, és a külvárosi, dogánygyári közeget, tette hozzá a rendező. Az előadás további érdekessége, hogy az egyrészes darab másfél órájában az összes szereplő mindvégig jelen lesz a színpadon.

A CarmenCET szombaton este hatkor kezdődő premierjén a címszerepben Várhelyi Éva, Don José megformálójaként Vadász Dániel, Escamillo szerepében Káldi Kiss András, Zunigaként Horváth Ádám, Micaela szerepében pedig Fodor Gabriella mutatkozik be a közönségnek. Az előadás koreográfusa karmestere Török Géza, díszlettervezője Menczel Róbert, jelmeztervezője Daróczi Sándor. A CarmenCET koreográfusa Ladányi Andrea.

A CarmenCET előadásait a Thália Színházban láthatja a közönség.

***


CarmenCET
Helyszín: Thália Színház
Időpont: 2008. november 8.
Bővebb információ: www.opera.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
bébé 2008-11-03 23:13:05
mindig fenntartásaim vannak az ilyen alőadások megújításával kapcsolatban. hogy jön a Carmenhez díszletként a graffiti?! hááát... persze lehet, hogy nincs igazam, kíváncsi vagyok az előadásra.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei