2008. november 3.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szegedi Jazz Napok 2008 - A jazz ünnepe

Még néhány nap és beköszönt a dél-alföldi jazz-rajongók várva várt ünnepe a Szegedi Jazz Napok. A programra az ország minden részéről érkeznek a műfaj elkötelezett hívei, sőt még az országhatárokon túlról is mindig élénk az érdeklődés. A korábbi évekhez hasonlóan most is november elején rendezik meg a két napos fesztivált.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor a fellépők listáján a hazai jazz élet jeles szereplői mellett olyan világsztárokat láthatunk többek között, mint az amerikai David Murray, a lengyel SBB, az angol James Taylor Quartet és az amerikai Maceo Parker. A rendezők gondoskodtak róla, hogy az idei kínálat is legalább olyan csábító legyen, mint az egy-két-három stb. évvel ezelőtti. A külföldi sztárok mellett ezúttal is meghívást kaptak a hazai jazz-világ meghatározó képviselői is. A Szegedi Jazz Napok programja három "felvonásból" áll. Az elsőt - november 8-án, 19.30-kor - az eMeRton-díjas Nagy János és a Free Style Quintet+ nyitja. A folytatásban a nemrégiben újjáalakult Magyar Jazz Quartet következik olyan nagy formátumú művészekkel, mint Szakcsi Lakatos Béla, Csepregi Gyula, Vasvári Pál, és Szende Gábor. Az első felvonást egy igazi világszám, a kultikus afrikai zene és a modern jazz szintézisét bemutató Randy Weston African Rhythms Trio zárja. Weston jelenléte 100%-os garancia a tűzforró hangulatra.

A második "felvonás", a hagyományoknak megfelelően szombat éjfélkor kezdődik "Jam Session" címmel. A késői órán Magyarország jelenlegi leghíresebb fiatal muzsikusa Bolla Gábor lép fel a Quartetje élén. De, a jam-elés jellegéből fakadóan sok más muzsikus is be fog kapcsolódni egy kis örömzenélésre. Az, hogy éppen kik, az mindig a helyszínen derül ki. Mindenképpen érdemes részt venni ezen a programon, mert sok meglepetést tartogat...

November 9-én este, 19.30-kor induló harmadik felvonással szép hosszú éjszakának néznek elé a közönség. Az estét a manapság keveset hallható Kőszegi Imre és együttese nyitja.

A folytatásban egy igazi világsztár lép színpadra, a Grammy-díjas szaxofonos, David Sanchez. Az őstehetségnek tartott Sanchez, már 20 éves korától olyan meghatározó művészekkel játszhatott együtt, mint Roy Haynes, McCoy Tyner, Charlie Haden, Kenny Barron és Dizzy Gillespie. A szaxofonművésznek ez az első élő bemutatója hazánkban. A zenei "étlapon" - nem mindennapi élményt kínálva - az előadó legújabb albuma a "Cultural Survival" szerepel.

A napot és egyben a jazz-ünnepet is a Carl Palmer Band zárja. Palmer neve főként az idősebb korosztály számára lehet ismerős. Hiszen Palmer a legendás Emerson Lake & Palmer (ELP) együttesben dobolt. A muzsikus saját együttesével érkezik. A repertoárjukban az új szerzemények mellett a jól ismert ELP számok is felcsendülnek, mint a Tarkus, az Aqua Tarkus, a Bullfrog, a Canario és a Fanfare For A Common Man.

***


Szegedi Jazz Napok 2008
Helyszín: Szeged, Ifjúsági Ház
Időpont: 2008. november 8-9.
Jegyárak: napijegy 4500 Ft, kétnapos bérlet: 7000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei