2008. november 3.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

The Paperboys: Live at Stockfish Studio

A mexikói-kanadai származású Tom Landa által 2002-ben alapított The Paperboys névre hallgató együttes zenei stílusát nem könnyű feladat meghatározni. A csapat hajdanán kelta pop formációként indult, de az idők során amerikai folk, latin zenei és soul elemek épültek be az akusztikus alapokon nyugvó zenéjükbe. Végeredményként pedig egy senki máséval össze nem téveszthető zenei világ született.

A több rangos díjat elnyert együttes október elején megjelent új albuma az idei ősz egyik legszebb zenei produkciója.

A mexikói-kanadai származású Tom Landa által 2002-ben alapított The Paperboys névre hallgató együttes zenei stílusát nem könnyű feladat meghatározni. Produkciójukat az USA-tól Svájcig, Mexikótól a Skandináv államokig számos helyen bemutatták. A Molinos címet viselő lemezükkel elnyerték a kanadai Grammy díjat, a Juno Award-ot.

Az együttes az új lemezét, a Live At Stockfisch Studio-t a német székhelyű Stockfisch lemezkiadóval készítette. A lemezcég már több, mint 30 éve tevékenykedik - az igényes muzsika szerelmeseinek nagy örömére - a zenei piacon. Az évek során a gitárzene meghatározó közvetítőivé váltak Európában. Sokat áldoztak és a 70-es évek folk zenéjének feltámasztására is. Technikai szempontból a hanghordozók széles skálája szerepel a kínálatukban. A hagyományos cd-k mellett készítenek audiophile lemezeket, Hybrid-SACD-ket és "tradicionális" bakelit korongokat is. Akinek már volt szerencséje találkozni a kiadványaikkal az tudja, hogy a németek miért írják rá azokra a "Closer To The Music" szlogent. A most bemutatásra kerülő korong Hybrid-SACD formában készült.A háromnegyed órás repertoárban szereplő dalok többségét a zenekar alapító Tom Landa jegyzi szerzőként. Két dal Geoffrey Kelly nevéhez fűződik, a többi dalnál pedig Landa, Kelly és Steve Mitchell neve fordul elő különböző kombinációban.
A sokoldalú formáció éppúgy képes magával ragadó finomsággal játszani (például a Stars-ban), mint pedig meglepő lendülettel (például az El Baile Del Puma-ban). A muzsikusok mindvégig magabiztosan és kreatívan kalandoznak a dallamvilágokban, legyen szó kelta zenéről, folk-ról vagy soul-ról. Zenéjük a témától függően felpörgeti a hallgatót (például a Worms/Door Of Steel, ami egy ír táncházban is megállná a helyét) vagy éppen levezeti az "izgalmakat" (mint a For Roberta). A kínálatban szereplő számok közül valamennyi rádióbarát muzsika, ezért remélhetőleg a hazai adók is felfedezik maguknak őket.

Az album nem azért szolgált rá az "élő" jelzőre, mert azt egy kisebb vagy nagyobb közönség előtt rögzítették, hanem azért, mert a muzsikusok egyes számok közötti verbális kommunikációját benne hagyták az anyagban. Ami jó döntésnek bizonyult, mivel ettől még személyesebbé válik az egész produkció.

***


Közreműködnek: Tom Landa /ének, akusztikus és elektronikus gitár, jarana, Geoffrey Kelly /fuvola, ének, fütty, Kendel Carson /hegedű, ének, Ashley MacLeod /hegedű, pianínó, ének, Brad Gillard /bendzsó, ének, Matt Brain /dobok és ütősök.

Kiadó: Stockfisch Records
Honlap: www.paperboys.com illetve www.stockfisch-records.de

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei