2008. november 4.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Schola Hungarica - Szendrey Janka és Dobszay László: Delectamentum

A jövő évben fogja ünnepelni a fennállásának 40. évfordulóját a Schola Hungarica (SH) névre hallgató énekkar. Az énekkart az MTA Zenetudományi Intézetének gregorián kutatással foglalkozó, nemzetközileg is elismert szakemberei Szendrei Janka, Dobszay László hívták életre Rajeczky Benjamin támogatásával.

A Schola Hungarica előadásainak az a különlegessége, hogy a gregoriánt művelő kórusok többségétől eltérően nem modern gyakorlati kiadványokból énekelnek, hanem középkori források anyagából dolgoznak (jórészt a kórus irányítóinak kódex átirataiból). Az énekelt darabok döntő többsége még a tudományos szakirodalomban sem szereplő első közlés vagyis az énekkar lemezeik a publikáció egy speciális formájának is tekinthetők. Az SH-nak az elmúlt évtizedek alatt számos albuma jelent meg (először bakelit korongon, napjainkban pedig már CD-n). A közelmúltban jelent meg az énekkar új albuma Delactamentum címmel a Budapest Music Center gondozásában.

A produkcióban - a zenét tekintve - a domonkosok hagyománya került - több okból - kiemelt helyre. Egyrészt azért, mert a 12-13. századra esik a felvirágzásuk. Már részt domonkos volt az ünnep, az Úrnapjának teológusa Aquinói Tamás képében. Végül, de nem utolsó sorban olyan különleges repertoárral rendelkeznek és olyan dallamvariánsokat tudnak amelyeket még a vájt fülűek közül is csak nagyon kevesen ismernek.

A lemez anyaga két nagy részből áll. Az elsőben a speciális zsolozsmahagyományokból hallhatunk válogatást, a másodikban a mise általánosan elfogadott énekei következnek. Természetesen úgy ahogyan azt a domonkos szerzetesek saját hagyományuk szerint előadták. Az albumra igen rövid, többségében 1-2 perces tételek kerülte. Ez alól kivételt képeznek - a maguk 3-9 perces játékidejével - a 15. század egyik legkiemelkedőbb komponistájától, Guillaume Du Fay-től származó 3 mű. Amelyek az oltárszentségről szóló alapdallamok egyéni feldolgozásai. Például az egyik a Pange lingua a liturgikus himnusz dallamának egy emelkedett szintű feldolgozása. Az album gazdag kínálatában olyan érdekes és az emberre mélyen ható tételek szerepelnek, mint többek között a "Sapientia aedificavit" és az "Angelorum esca", amelyek remek példát jelentenek a középkori érzelmes dallamosságra. A mise (és egyben a lemez is) egy felajánlási (offertorium) és egy áldozati énekkel (communio) fejeződik be. A "Sacerdotes incensum" és a "Quotiescumque manducabitis" az 1000. Év körüli dallamstílust mutatja, de az ünnepre választott új szövegekkel.

Az emberi lélek az énekben tudja a legbensőségesebben, a legteljesebb odaadással kifejezni önmagát. A gregoriánon keresztül azt a korszakot elevenítheti fel a hallgató, amikor a liturgia született. A Delectamentum olyan lemez amely mindenki számára, aki igyekszik elmélyülten hallgatni, a meditáció, az elmélkedés iskolája lehet.

Schola Hungarica - Delectamentum
Kiadó: BMC Records
Megjelenés éve: 2008

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei