2008. november 22.Holló Szilvia
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Liszt Ferenc Zeneakadémia novemberi Alma Mater koncertjei

A Liszt Ferenc Zeneakadémia saját szervezésű Alma Mater koncertsorozata keretében két új bérletprogramot kínál. Mozart utolsó három szimfóniája mellett az ifjú növendékek előadják Beethoven, Weber és Sarasate mesterműveit. A soron következő Delicate koncerten Várjon Dénes zongoraművész és művészbarátai Beethoven és Schumann darabokat játszanak.

"Studium" sorozat a Zeneakadémián

November 22-én a Zeneakadémia szimfonikus zenekara Vashegyi György vezényletével Mozart három utolsó szimfóniáját adja elő (a koncertmester Borsos Kata III. éves hallgató lesz).

"Nyugat-Európa koncerttermeinek műsorán viszonylag gyakran szerepel együtt ez a három szimfónia, amely Mozart zenekari munkásságának talán legösszefüggőbb részét alkotja: az európai zenetörténet felülmúlhatatlan csúcspontját jelentő három műről van szó. Magyarországon ez a műsor nagyon ritkán hallható, magyar együttes előadásában nem is biztos, hogy valaha elhangzott."- méltatta a programot Vashegyi György. A hangversenyt hosszas próbafolyamat előzte meg, mivel e zeneileg és technikailag egyaránt rendkívül igényes darabok a növendékek számára valódi kihívást jelentenek.

November 28-án Szabad Attila karmester vezényletével a Zeneakadémia I. évfolyamos növendékeinek zenekara ad koncertet. A teljes körű megújulás előtt álló intézményben az oktatás is átalakul. Kiemelt szerephez jut a hangszeres hallgatók zenekari képzése, amelynek keretében rendszeresen vesznek részt zenekari órákon, egy-egy félévet pedig a megtanult anyag koncerten történő bemutatásával zárnak.

"Erre a koncertre valóban illik a stúdium elnevezés, hiszen a hallgatók tanulmányainak szerves részét képezi a felkészülési folyamat és az előadás. A műsor is elsősorban a stúdiumjelleget tükrözi: három mű, három különböző zenekari feladat. " Az est szólistája Banda Ádám, a Zeneakadémia IV. évfolyamos, kiemelkedően tehetséges, hegedű szakos hallgatója.

"Delicate" sorozat a Zeneakadémián

A kamarazenei különlegességeket felsorakoztató "Delicate" koncertsorozat HÉROSZ koncertjére 2008. november 25-én kerül sor. Ez alkalommal Beethoven és Schumann művekkel lépnek fel Várjon Dénes és művészbarátai. Először Simon Izabellával közösen Schumann ritkán játszott, két zongorára írt etűdjeit szólaltatják meg, a koncert végén pedig a C-dúr fantázia, a szerző egyik legjelentősebb, Beethoven által ihletett zongoraszólója hangzik el Várjon Dénes tolmácsolásában. Simon Izabella az Operaház fiatal ösztöndíjasával, Cser Krisztiánnal (basszus) adja elő Beethoven Távoli kedveshez című dalciklusát, a Kreuzer szonátában Várjon Dénes partnere Keller András hegedűművész lesz.

"A hangverseny programját úgy állítottuk össze, hogy Schumann művei keretbe foglalják az őt megihlető Beethoven zenedarabjait. Az összhatás olyan, mintha egy négy tételes, komplett zeneművet hallanánk." - mondta Várjon Dénes zongoraművész, a sorozat szerkesztője.

***


Alma Mater hangversenyek
Helyszín: Zeneakadémia, Nagyterem
Időpontok:
2008. november 22.
2008. november 25.
2008. november 28.
A koncertek 19:30 órakor kezdődnek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei